ivan2 napísal:
Kluci trochu jsem prošel internet a přečetl si ústavu s listinou zákl. práv a svobod. K té ústavě, tady se nikomu nebere právo nevypovídat. Vypovídat pořád nemusíte, ale pak máte dvě možnosti - buďto přestupek zaplatit a nebo dokázat že ste neřídil. Ano chápu, neni to tak pohodlný jako sedět na zadku a nemuset dělat vůbec nic. Srovnávat kladivo s autem je mimo mísu, stejně jako narážky týpka, to se netýká našeho problému, takže to přeskočim. Chtěl bych ještě říct, že podle mě tohle neni zdaleka ...
Dál to nemá cenu rozebírat, když se chceš podřizovat přinejlepším pochybnému systému, je to tvoje věc. Já se budu vždy bránit všemi právními prostředky. Jen ti ještě vyvrátím naivní představu, že ti tento nový systém pomůže, když ti někdo přejede blízkého člověka a ujede - majitel v takovém případě zaplatí 10 000,-Kč a má vystaráno (pokud samozřejmě tento zákon začne platit). Když policie pachatele náhodou najde, vysměje se ti u soudu stejně jako dnes (změna trestní sazby není v zákoně obsažena) - dostane podmínku a půjde klidně domů.
PS: srovnávat auto s kladivem je po právní stránce zcela v pořádku - v obou případech jedná se movitou věc, nic více nic méně - pokud trváš na opaku, najdi mi prosím rozdíl.
PPS: že neexistuje ideální právní stav, o tom není sporu - také je ale faktem, že čím více zákonů je, tím lépe se v nich "kličkuje" a nacházejí "díry". Jinak porovnávat právní systém USA a Evropy (výjma Británie) nelze. Oni mají anglo-saské / zvykové právo založené na precedentech (dřívější rozsudky soudu jsou závazné pro pozdější podobné případy - právo tvoří soudce), Evropa má kontinentální / psané právo s "jasnou" zákonnou definicí (soudce pouze nalézá porušení zákona dle psaných norem).