Mirek napísal:
no,v celku s tebou souhlasím,,jen chci přidat to,že se mýlej řidiči v tom jaká světla zapnout i přes den,,ono je to napsané ve vyhlášce o silničním provozu v §32-osvětlení vozidel:(1) Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla nebo světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu2).,,,takže jak ste psal že je potřeba zapnout normání světla pro sníženou vyditelnost,tak to není správně,,správně je potkávací světla,,,světla pro sníženou vyditelnost jsou do mlhy,hustého deště,sněžení,,,já naopak kroutím hlavou nad tím,jak je policie laksní k tomuto českému nešvaru,namontovat ledkové světlo pro dení svícení na nevhodné místo na vozidle(jestli jsou tyto ledky homologované je jiná věc),osvětlení nesmý být více jak 40cm od okraje vozidla,tím se myslí i spětná zrcátka a né jen boky dveří,,,si někdy všimnete jak mají tydle ledky namontované na vozidle pro nárazníkem a hodně do středu vozidla-na chladiči,,,a co na to naše policie?nic,,i já se divím tomu,že když je zapnuté dení svícení montované výrobcem,proč nesvítí i světla vzadu,,jak říkáte pane,vidět a být viděn platí 24hodin denně,,,a ještě bych dodal nešvar nastavení geometrie potkávacích světel,ale to je taky na dlouhé psaní,,přeju do nového roku hodně štěstí a štastné km,at vždy dojedete domú v pohodě
Vážený autore článku, ač píšete, že nejste slepý jako patrona, já mám o vašem subjektivním prohlášení velmi vážné pochybnosti. Zcela s vašimi závěry a vývody nesouhlasím. Jsem na silnicích každý den a denní svícení aut považuji za naprostý nesmysl, hloupost a ještě navíc neekologickou pitomost. Němci a Rakušané, kteří jsou bezpečností silničního provozu doslova posedlí a podle mých zkušeností vědí co dělají, už ze statistik zjistili, že je to hloupost a tak tento byrokratický nesmysl zrušili. Pokud někdo nevidí jedoucí auto, měl by vyhledat očního lékaře nebo lépe vrátit řidičský průkaz, neb je svému okolí nebezpečný - spoléhat se na svícení totiž stejně nemůžete, protože se vždy najde nějaký neosvětlený vůz najde, jen řidič prostě rozsvítit zapomněl....
A milý Mirku, než se začnete ohánět vyhláškou, není od věci si přečíst celou agendu k problematice. Okraj vozidla je jinou vyhláškou (o technické způsobilosti) specifikován jako vnější obrys vozidla bez zpětných zrcátek. Než jsem si nechal LED denní světla namontovat na auta (abych si zcela zbytečně neopotřebovával xenony) tak jsem si to nastudoval, světla mám homologovaná a namontovaná v souladu se zákonem - a komu se to nelíbí, ať mi něco políbí
. Nebo mi chcete tvrdit, že origo denní světla v mlhovkách ala Octavia II nebo Fabia II jsou vidět lépe a dříve než ta dodatečně umístěná vedle mlhovek?