anonym napísal:
taky dobrý vtip : Fabia v. Mondeo
ale je pravda, že ve Fabii si mohu dovolit v menší zatáčce sešlápnout plyn až k podlaze ( a nepřekročím povolenou rychlost :)))
Kupodivu jsem před rokem také po 5Lletech přesedlal z octavie 1,9tdi do V70 2004 2,4 D5 a doma měl fabii (tam už je picasso..).
Musím souhlasit s tím, že podvozek volva je úplně jinak postavený a někomu se při přesednutí z koncernových aut může zdát, že auto plave. Je to ale jenom prvotní pocit, podvozek je opravdu stavěn na polykání tisíců kilometrů s jinou charakteristikou. Možná se dá říct, že je měkčí. Jinak si myslím, že nemá smysl srovnávat octávii s těmito auty, i když se opravdu škodovka co se týče kvality interiéru nemá za co stydět.
Sedadla ve volvu jsou perfektní, octávie ale např oproti fordům je má také slušná. Motor 2,4D5 má hodně proměnlivou křivku výkonu a je potřeba si zvyknout na výrazný nárůst výkonu při sepnutí turba někde kolem třech tisíc (obvzláštˇ na mokru...). Jinak ale věřím, že tento motor ujede půl milionu km bez problémů, průměrná spotřeba se mi pohybuje mezi 5,8-6l / 100km. Na stranu druhou 2,0hdi PSA je motor se stejnou spotřebou a úžasnou kultivovaností..
Pro mě je asi nejdůležitější pocit, že při denně ujetých minimálně 250kilometrech sedim v bezpečném auté a to je na něm opravdu poznat (otevřete si třeba dveře a podívejte se jak jsou řešeny prahy, sloupky atd... Z jiného pohledu jsem ale rád, že si pořád připadám, jako že řídím "normální" auto (myslím tím zařazení do třídy a to že si nepřipadám "blbě" jako bych jezdil s mercedesem, nebo bmw..Doufám, že chápete, jak to myslím). Zkrátka toto auto je taková praktická pracovní vyšší třída.
Rozhodně bych ale dnes každému řekl že než aby dal za novou octávii 700 tisíc, ať se raději poohlédne po dva roky starém volvu za 400tisíc. A pokud bych srovnával ceny servisních úkonů, které jsem zatím absolvoval - pravidelné servisky, spotřební materiál, kotouče (auto jsem přebíral se 130tisíci km).....Liší se tak do 10%...
Pravda je ale bohužel ještě pořád taková, že s octávií holt prostě člověk nedráždí okolí....prostě jsme v čechách. Já každému říkám, že jezdím ve 3 roky starém volvu, protože na novou octávii si musím ´teprve vydělat
)
Mějte se
Petr