Figo napísal:
Ne že bych Vám to přál Tome, ale když se někde, byť třeba i ne vaší vinou vybouráte v tom vašem Formanu, tak pochopíte proč lidé rádi připlatí.... A stran Vámi udávané spotřeby, přesto že mám Formana rád a najezdil jsem s ním hezkých pár desítek tisíc km k plné spokojenosti, tak nevěřím že jste za udávaných podmínek dosáhl takovéto spotřeby.
Samozřejmě, ta spotřeba je výjimečná, ale je to dáno jen tou trasou a hlavně stylem jízdy, papírově má forman žrát při 90 5,2 litrů, a těch 80-90 jsem jel kromě obcí prakticky pořád, a také prakticky nikdy nevyřazuji a brzdím motorem, dost značná část cesty se dala jet na pětku, při ot. 1900-2500. Vím, že někdo určitě namítne, že je to dušení, ale když se člověk naučí motor poslouchat, tak pozná, že tomu tak není, nehledě na to, že tady nedávno někdo rozebíral rozdíl mezi 16V a 8V a právě u 8V se to údajně dá a motoru se neškodí.Prostě mi to na 960 km sežralo 48+-5litrů. Víc jsem netankoval.Ale jak sem už psal, jel jsem pouze z poloviny naložený, a kolo jsem měl vevnitř. A také jsem část jízdy držel krok s kamarádovým G IV. variant, 1.9 TDI PD 85 kW, který byl plně naložený, 4 lidi, rakev na střeše, zaplá klima, a jemu dle PC vyšla 5,5.
Spotřeba se na takových dálkách dá opravdu ukočírovat.
Jinak Figo, samozřejmě s bezpečností naprosto souhlasím! Nedávno mi někdo poslal článek ze světa motorů, kde byla š105/120 podrobena crashtestu po vzoru euro ncap,ale do nedeformovatelné překážky 40% přední části při rychlosti 48 km/h a výsledek katastrofa, téměř jistá smrt za 0,12s, a to ještě ta škodovka byla v bezvadném stavu(žádná koroze). Nevím jestli by na tom favo/forman byl vůbec lépe, údajně je favorit jen posvařovanej plech bez žádných výztuh.
Také bych si připlatil, ale jako student ve 21 letech nemám jinou možnost.
Ale mít 300tisíc na auto, tak fábie ani omylem, existuje tolik jiných alternativ úplně z jiných kategorií, myslím tak 2-3 roky staré, já bych pokukoval třeba po Toyotě Avensis, BMW 3-reihe, kde by mě po nahlédnutí do druhovýroby nahr. dílů nepřesvědčil argument, že fábie má levnější nahr.díly, ano, má, ale ne řádově.