Antonín Kunst napísal:
Problémy s korozí jsou samozřejmě ostudné na druhé straně třeba výše zmíněné Mondeo na tom není o mnoho lépe. U těchto aut jsou v zásadě dva druhy uživatelů: 1) Firmy - těm může být nějaká koroze šumák, protože auto po 3-4 letech obmění za nové. 2) Privátní vlastník, který si takové auto koupí jako ojetinu - ten už může být po právu naštvaný.
Osobně patřím do první skupiny, a kdybych si mohl vybrat podle svého, tak Mazda 6 jednoznačně zvítězí a to pokud možno v benzínové verzi. Vzhledem k tomu, ...
Tak já nevím o jakém Mondeu mluvíte. Mám teď druhé Mondeo a korozi rozhodně nevidím jako zásadní problém. První Mondeo z roku 1993 jsem vlastnil 6 let a za tu dobu jsem korozi vůbec neřešil. Auto jezdilo denně, parkováno na ulici, v zimě každý den prosoleným Brnem do práce. Koroze se objevila na dvou místech - levý zadní lem v místě které je kryté zadním nárazníkem, téměř to nebylo vidět, nemělo smysl se tím zabývat a za 6 let se to téměř nezměnilo. Druhé místo bylo pod plastem na zadní SPZ. Někdo přede mnou tam dal molitan, asi mu to nějak drnčelo, tak se tam držela voda a začalo to reznout. Když jsem zjistil příčinu, molitan jsem vyhodil a už se to nezhoršilo. Tohle současný majitel opravil. Jinak bylo celé auto bez koroze, navzdory mizerné metalíze, ze které se za těch 6 let začala odcházet vrchní vrstva bezbarvého laku. To auto doteď jezdí, lak je katastrofální, ale koroze stále žádná.
Moje druhé Mondeo, rok 2001 trpí na korozi spodní hrany dveří. Známá bolest prvních ročníků před faceliftem. Levá strana rezne naprosto nepatrně, není to téměř vidět. Na pravé straně to bylo horší, to se vyřešilo, když mi jeden nešťastník nedal přednost a podřel mi celý bok, takže tam teď koroze není. Tento problém měla vyřešit změna výrobního postupu při faceliftu v roce 2003. Zbytek auta korozí netrpí, dokonce mám už od koupě odraný levý zadní lem, je tam prasklý lak, ale koroze tam za 4 roky zatím není žádná.
Takže - jestli má někdo rezavé Mondeo, tak za to může spíš nějaká mizerně opravená bouračka, nebo prostě mizerné zacházení.