Miarebeli napísal:
když odejde olejové čerpadlo, to není skrytá vada? Teď beru v potaz, že definice skryté vady není jen to, o čem jsem nevěděla při prodeji jí jako prodejce, ale i to, co kupující neměl možnost při prohlídce odhalit....
Zkusim tedy znovu udelat jednoduchy priklad.
Mate vozidlo, ktere ma najeto 250 000km. Pokud prestane fungovat turbo/olejove cerpadlo/vodni puma/atd. atp. pri tomto najezdu a dil ma od vyrobce danou zivotnost napriklad 200 000 km, potom se jedna o vadu, ktera odpovida beznemu opotrebeni.
Takze jestli mu prestalo jet olejove cerpadlo, tak dejte dotaz na Hondu, na kolik je dle nich tato soucast dimenzovana. Pokud Vam odpovi rekneme neco v rozsadu 270 000 a mene, potom je to cajk.
Ovsem se nabizi otazka, ze zastaveni olejoveho cerpadla melo za nasledek zadreni motoru.
Pokud se mi rozsvitila kontrolka, mel dbat pokynu teto vystrahy a postupovat podle toho, co uvadi manual k vozidlu. Predpokladam okamzite zastaveni vozu a nepokracovani v jizde.
Pokud vy tvrdite, ze vam volal a dojel k vam, potom to jde k jeho tizi a pozici si oslabil.
On samozrejme muze tvrdit neco jineho, ale tady si troufam tvrdit, ze dukazni bremeno bude na jeho strane (pozor, ne u vsech sporu vseho typu tomu je tak, ze ma dokazovat zalujici strana, ale muze tomu byt i naopak).
Zdeny dobre nakousl 6 mesicni dobu, po kterou se predpoklada, ze pokud v prubehu ni nastane zavada, tak na vyrobku byla uz pri prodeji.
Toto plati v pripade fyzicke osoby. V pripade, ze nakupujete jako pravnicka osoba, tedy "na ico", potom pozbyvate prav na ochranu spotrebitele.
Ovsem pozor, prichazi hacek. Pokud kupujici bude pravnicka osoba a prokaze, ze nakoupila predmet, ktery nesouvisi s jeji podnikatelskou cinnosti, potom by o tato prava ochrany spotrebitele neprisla.
U automobilu se v tento konstrukt tezko da pouzit, protoze vozidlo muze slouzit ke kazde podnikatelske cinnosti.
A TED VELKE POZOR.
podnikajici osoba sice nema zaruku 24 mesicu, ale i tak odpovidate za vady, ktere zbozi melo pri prevzeti a to i v pripade, ze se projevi pozdeji.
Sezente si dobreho pravnika. Na rady na netu moc nedejte. Proc verit zrovna tomu co pisu? :) Muzete si vsechny informace dohledat, staci googlit.