Tak nevím jestli tazatel uvažuje o koupi nového nebo ojetého vozu.Citroeny Picasso jsou celkem tři:Xsara,C4 a C4 Grand.Ford se jmenuje jen C-Max až po facce(pardon,po faceliftu) a i takový je na obrázku a s ním nejvíce srovnatelný je Citroen C4 Picasso.Takže,pokud nový,volil bych srdcem a myslím,že žádná volba by nebyla špatná.Já osobně bych se asi nakonec přiklonil k Citroenu,protože je konstrukčně novější a jistě ještě dlouho bude aktuálním modelem.Cenový propad může být na delší diskuzi.
Pokud je otázka směřovaná na ojeté alternativy těchto vozů,pak by moje odpověď byla tato-kdybych těmi auty nikdy nejel a věděl o nich jen to co si přečtu (ať v odborných časopisech,internetu,nebo takovýchto diskuzích),volil bych Forda a do teď si myslím,že by to rozhodně nebyla špatná volba.
Po zkušenosti s Xsarou Picasso musím říct,že je to rozhodně auto hodné úvahy a vyzkoušení.Otázkou totiž je,proč lidé chtějí takováto auta.A odpověď? Prostor! A tady C-Max na Xsaru Piccaso fakt nemá.Řečí čísel:objem kufru 460/1620 l vs 550/2128 l.Proč ten velký rozdíl?Picasso má zadní sedačky vyndavací a zastamdací.( a je celkově o 8 cm vyšší) Prostor pro cestující vzadu(mám na mysli pro kolena) taky jasně hovoří pro Picasso.(12 cm rozdíl v rozvoru musí být znát). Při tom všem vám zabere v garáži míň místa-je o 6 cm kratší.
O motoru nemluvím,tady je to jasný 1,6 HDI = 1,6 TDCi(dělají to spolu-ten motor
). 1,6 HDI je proti 2,0 HDI lepší,protože-má vyšší výkon i krouťák,nižší spotřebu,už má vzadu kotouče,dává se do modelů po faceliftu(2004) a má seriově ESP.
Jinak obecně je C-Max novější(2003) proti Xsaře Picasso(1999),ale Picasso rozhodně svými vlastnostmi i designem zapadá mezi vozy počátku 21. století a konstrukční stáří na něm neni znát a pokud opravdu chcete ojetinu,pak díky starším ročníkům na trhu se toto auto dá koupit levněji než C-Max.
Jo,a vůbec nevěřte kecům typu-francouze bych nechtěl..,Fordem tam,vlakem zpět..To jsou hospodský kecy a nemá cenu je poslouchat.
A ještě to,co se francouzským autům často vytýká-podvozek a řazení.No nevím-špatný řazení podle mně vypadá uplně jinak-dá se lehounce řadit dvěma prsty a podvozek je na rodinné ježdění taky PLNĚ dostačující.On ten dlouhý rozvor taky pomůže,aby to dobře sedělo.
Závěr? Rozhodně se těmi auty svezte.A nejen jedním.Vždy několika.Já bych volil Citroen pro ten prostor.(moje volba) Motor je jasný:1,6 HDI TDCi