Streda 03.10.2007 07:30,
Tipo
S Tipem mám celkem bohaté zkušenosti.
K tomu pozinku - u tipa odejdou první lemy zadních blatníků a podlaha včetně zadních podběhů. To je první místo, kam bych se při koupi podíval - pod koberec do kufru. Dále vám uhnije vpředu takový plechový nosník, který drží plastový podběh kola a přední nárazník. Naopak dveře reznou málokdy, víko od kufru je plastové. Auta, co jsou už dlouho registrovaná v ČR budou mít s korozí již potíže. Pokud ne, tak se jim dostalo mimořádné péče nebo jezdila minimálně a byla jen zavřená v garáži. Naproti tomu auto dovezené ze střední až jižní Itálie nebo jižních zemí Německa je často korozí absolutně netknuté (jedno takové mám a opravdu nikde nic...)
Další věc je u italů oblíbená elektroinstalace. Naštěstí drtivou většinu problémů způsobí špatné ukostření, které občas zoxiduje, takže oprava je vcelku jednoduchá. Stačí znát kostřící místa a tam začít a v drtivé většině je opravdu po problému. Samostatnou kapitolu tvoří vedení elektroinstalace do pátých zadních dveří. To je konstrukčně špatně vyřešeno, Fiat s tím neudělal za celých 7 výroby Tipa nic. Při zavírání víka dochází k lámání kabelů a je třeba zhruba každé dva roky nějaký ten zlomený kabel vyměnit.
Jinak třeba s digitální přístrojovkou problémy nebývají a na svou dobu digitál v plné výbavě musel hodně řidičů nadchnout. Výbava takové přístrojovky zahrnuje kontrolky otevření jednotlivých dveří (víte, které konkrétní dveře jsou nedovřené), kontrola funkčnosti konkrétních žárovek, manometr turbodmychadla u TD, ekonoměr u benzinových verzí, samozřejmě otáčkoměr, rychloměr,...
Mně osobně se drobné poruchy vyhýbají, s autem jezdím denně do práce, o víkendech s rodinou po výletech, najedu s tím asi 15000 km za rok. Ale je pravda, že mé auto je ve výjimečném stavu, investoval jsem do něj relativně hodně peněz (GO motoru, brzd, nápravy, elektroinstalace,...) na druhou stranu se na něj mohu spolehnout.
Dnes je to auto vhodné zejména na venkov nebo na takové to popojíždění kolem komínu. Já jej takto používám a jsem maximálně spokojen. Vejdeme se čtyřčlená rodina, do kufru se vleze kočárek a ještě dětská odrážedla, hračky, zapomenuté věci, atd. S prostorností je to na svou třídu opravdu skvělé.
reagovať