ivan2 napísal:
Naprostej souhlas, líp bych to nenapsal. Ještě k tomu zákonu, podle mě je zrovna tenhle zákon velice vstřícný, když zohledňuje i počasí. Takže si přijdou na své i chataři, kteří vyjedou jednou za zimu zkontrolovat chatu, jestli tam pořád stojí. Už fakt nevím co by kdo chtěl víc. Být to po mém, udělal bych zimní povinné od do, bez ohledu na počasí a hotovo. Dohadovat se potom u soudu jestli bylo špatné počasí jen trochu, nebo jestli sněžení úplně nešlo předvídat, to mi přijde opravdu stupidní a m...
demokracie = platí to co si "myslí" (uzákonní) vetšina
s logikou nebo konáním dobra to nemá nic společného
Otázkou ale právě že je, ač většina lidí ví, že jízda na sněhu se zimními pneumatikami je zcela jistě výrazně jistější, bezpečnější atd., zda na potvrzení tohoto faktu potřebujeme speciální zákon.
Chápu pouze německý model, kdy platí - ať si každý jezdí na čem chce, ale v případě nehody může pojišťovna patřičným způsoben krátit plnění těm, co jeli v zimě na letních.
Pak je svobodné rozhodnutí na každém, jak se s tím vypořádá. Nehrozí aby se někdo v lednu v Praze v +12°C musel v pravé poledne dohadovat s policajtem o vhodnosti těch či oněch pneu.
Zákon jak je postaven stejně není vymahatelný. Jak kdo určí zimní pneumatiku? Že má na boku nápis M+S? A když si ho tam napíšu křídou sám? No tak potom mám přeci pneu dle zákona s označením M+S. A co hloubka dezénu 4mm? Kdo ji změří? Policista? No ale kde sežene certifikované měřidlo? Jen tak zakoupit libovolné meřidlo v mototechně za 120Kč fakt nestačí. Jak se určí souvislá vrstva sněhu ču ledu? Souvislá kde? Na ploše 10x10 cm? Co je mírou souvislosti?
Před soudem toto zákonné ustanovení nemá šanci!
Policisté to pouze zkusí na pár "Ivanů" a ti pokud zaplatí dobrovolně, tak zaplatí.