Streda 19.10.2011 16:59,
Hysterie kolem zimních pneumatik se stává již trapnou.
Doslova je to už úplně neuvěřitelné. Najel jsem tak kolem 50 t. km ročně. Psal jsem si, kolik km jsem v zimním období najel na sněhu či t.zv. náledí. Byly to tak desítky km. Nepamatuji si v poslední době, že bych se v zimě nachomýtl k nehodě, kde by řidiči neměli na autě zimní pneumatiky. Můžete se na to zeptat kohokoliv, kdo vlastní odtahové vozidlo. Dále poukazuji na servisy, kde opravují havarovaná auta. Rosekaná auta na maděru vždy měla obuté zimní pneumatiky. Když letní, tak pouze lehký ťukanec. Problém je vždy v řidiči. V ničem jiném. Jestliže řidič svítí jak žárovka nad tím, že má v autě 8 SRS, ABS, ESP a jiné, a podle toho jezdí, tak nepomůže nic. Pochopitelně, že zimní pneumatiky mám, protože mi výrobce dal na auto pneumatiky, které mají po obvodě jakési 4 drážky a tu a tam lamelární prořez. Už pouhý pohled stačí na zjištění, že na sněhu se snad ani nerozjedu. O náledí nemluvím. Jestliže zákonodárce předepíše, že budou muset výrobci na auta běžné konzumace dávat pneumatiky, které budou muset splňovat podmínky všestranného provozu, tak hysterie opadne. Jsou daleko vyspělejší státy, kde se to neřeší. Záleží jen na uživateli. Nevím, proč musí mít ZP řidič, který jezdí o víkendu na udržovaných silnicích nakoupit do marketu, případně na návštěvu k příbuzným. Když je psí počasí, tak zůstává doma. Vy co bydlíte na horách, musíte se za každou cenu brodit ve sněhu, smejčíte po Evropě, nebo jezdíte tam, kde nevíte jak bude, si na auto dejte to nejlepší, kam váš rozum sahá. Jenom se opět těším, až napadne první sníh na většině území a truhlíci píšící komentáře do zpráv z prosklených kanceláří, budou zase říkat, že za zácpy a nehody na silnicích můžou řidiči na letních pneumatikách.
reagovať