Radek_z napísal:
Všem moc děkuji za rady. Nakonec po zvášení všech pro a proti jsem pořídil Touran s motorem 1,2 TSI 77 kW. Podle prvních jízd bere mimo město cca 5,8 l, ve městě cca 7 l. Jízdní komfort i síla motoru mi vyhovuje a neshledávám, že by byl pro mě motor nedostačující.Mám ale ještě jeden dotaz - budu vozit občas i jízdní kola (2x dospělé a 2-3 dětské) a přemýšlím, kam je lepší je umístit - jestli na střechu nebo na tažné. Prosím tedy ještě o radu a o zkušenosti s vozením kol na VW Touran. Zvažuji, že střecha je vyšší a tím tedy hůře dostupnější pro upevňování kol, zároveň s kolami na střeše má auto asi větší odpor vzduchu. Je možné s kolami na tažném bez problémů otevřít zadní dveře? Vejde se mi tam 5 kol? Jakou případně značku nosiče doporučujete či s jakými máte dobré zkušenosti? Moc děkuji.
Dřív jsem vozil kola na střeše. Ale i na auto o výšce cca 145 cm se kola na střechu neinstalují zrovna snadno, hrozí skácení při instalaci a poškrábání střechy. U Versa vysokého lehce přes 160 cm (podobně jako Touran) jsem rovnou koupil nosič na 4 kola na tažné od českého výrobce Wjenzek za cca 8000 Kč. To ve srovnání se 4mi držáky na střechu není moc peněz. Držák kol se dá lehce sklopit a vlézt do kufru. Kola se dají k držáku zamknout. Vyšší spotřebu při cestování s koly na tažném jsem nepozoroval. Na střeše by to asi bylo horší. Na druhou stranu jak často se vozí kola...
Držák na tažné na 5 kol bude problém. O žádném takovém nevím. I kdyby existoval, tak bude mít možná problém s celkovou váhou. Držák kol váží kolem 25 kg. 5 kol cca 70 kg. 95 kg už může přesáhnout max. svislé zatížení držáku. V tomhle případě bych skoro zvážil vozík za auto.