anonym napísal:
Ostatní v té době dělali už common rail. Začal s tím fiat (Alfa, Lancia) a Mercedes, následoval Peugeot Citroen atd. Ať 1.9 koncernu Fiat (to nezmiňuju famózní pětiválec 2.4) nebo 2.0 od PSA byly po těch deset let příjemnější společníci než TDi a těch tebou zmiňovaných 80 kW nebyl až takový problém. No dnes zas CR dává větší výkon než PD a potenciál pro další vývoj je velký. Naproti tomu potenciál TDi PD byl využit už na 110 % (ano je ZA hranicí rozumného poměru výkon/namáhání materiálu). Proto ...
Nechtěl jsem ani zarytě obhajovat TDI ani jsem nechtěl aby si někdo myslel,že jsem z TDI nadšený - tak to vyznít nemělo.
Nechci se hádat,ale myslím,že vroce 1998 těch CR na trho moc nebylo. Koncern Fiat je rozhodně nabízel až v roce 99,PSA až na přelomu 99/2000.Takže jestliže jste někde potkal v roce 98 CR, byla to spíš taková první vlaštovka.
Takže rozhodně v hojnější míře jsou CR s námi teprve osm let.Přičemž v tom roce 2000 měly pořád v porovnání s TDI výrazně nižší výkon ( mluvím o obsahu do 2,0 l )
A musím říct,že nesdílím váš názor,že se ted už kupují jen pěti a mín leté diesely.( ale nevím-nemám na to statistiku,vy ano?)
Kolik lidí třeba tady má mín jak pětiletý auto? Nebo kolik lidí ve vašem městě má mín jak pětiletý auto? Kolik mín jak pětiletých aut najdete na parkovištích u okresního supermarketu? Já znám pořád plno lidí co jsou štastní,když si koupí auto aspon z roku 2000.
Ale schválně se zeptám - co byste doporučil někomu kdo chce nafták do 2,0 l ,rok 2001 lepšího než VW TDI - 96 kW,jde mu o výkon a spotřebu.
Mluvím o motoru jako takovém,nikoliv o konkrétním autě. A vynechme prestižní Mercedes a BMW. Tak schválně-co bylo v té době lepší?
Já osobně to vidím tak,že CR dohnal TDI až tak někdy v roce 2004.Tam někde se teprve vyrovnaly výkony (což je to, o co hodně lidí jde).
Takže poslední výhoda,která možná zbývá je ta hlučnost,což mi ale přijde takové subjektivní. Například já jel hned po sobě v Passatu TDI 96 kW rok 03 a Peugeotu 407 HDI 100kW rok 05 a rozdíl ve vnitřní hlučnosti jsem prostě nezaznamenal.( a to jsem se právě na to soustředil)