Antonín Kunst napísal:
V poradte si jsem ke čtyřválcům v Mondeu napsal, že nenjsou vhodné pro přestavbu na LPG z duvodu nemoznosti serizeni ventilovych vuli. Vzhledem k tomu, že je to tam již uzavřené tak to dopíši sem. Dle informace dealera Fordu se vůle nevymezuje, protože to není potřeba. Pokud by to ale bylo přece jenom potřeba, tak je nutné objednat kompletní hrníčková zdvihátka.
Kupoval jsem loni v prosinci Yarise s úmyslem ho hned předělat na LPG. Byl jsem zrazován spoustou lidí (zejména těch, kteří LPG nikdy neměli), že se po určité době podpálí ventily, protože Yaris nemá hydroštely. Je to ten samý případ jako u toho Forda. Vůle ventilů se seřizuje pomocí podložek o určité tloušťce. LPG máme v rodině ještě v Octavii RS 1,8T a na LPG jsme najezli už přes 100tis. a stále bez problému. Teď ale k věci. Yaris stejně jako Ford nemá tvrzené sedla ventilů jako používá koncern WV, takže při použití LPG, které neobsahuje aditiva a sedla ventilů jsou více namáhána, jsou víc náchylnější na „zaklepání“ a tudíš zmenšení vůlí a pokud se vůle nebude kontroloval, může dojí k permanentnímu otevření ventilu (především výfukového) a následnému podpalování a zničení sedel. Oprava je pak dost nákladná a nevyváží úspory při použití pohonu na LPG. Naštěstí ale v dnešní době existuje aditivace LPG. Sám jsem k tomu byl skeptický, ale problematiku mi objasnil technik přes LPG, kterému důvěřuji. Sestava pro aditivaci se jmenuje Flashlube a je to bezúdržbová automatická věc. Náklady jsou zhruba 600kč/10 000km. Výrobce deklaruje výbornou funkčnost a zastavení zmenšování vůlí ventilů. Mám tuto aditivaci namontovanou v Yarisu a hodlám jí otestovat, zda se vůle opravdu nemění. Já osobně věřím tomu, že to opravdu bude fungovat. Pokud můžu poradit, tak určitě se nebát do Forda namontovat LPG, ale zajímat se o to, zda je vhodné použít aditivaci. Obecně se aditivace doporučuje použít u jiných než koncernových motorů WV. Každopádně není od věci před instalací LPG a aditivace změřit vůle ventilů a po najetí zhruba 20tis km, jí změřit znovu. Tím se zjistí, jestli vůle zůstává stále na „stejných“ hodnotách. Já můžu LPG jen vřele doporučit. Bohužel ale záleží, která firma vám bude LPG montovat. Já osobně můžu doporučit lpg-autogascentrum. Na jejich stránkách vám můžou zodpovědět i vaše případné otázky.