Vážený pane,
velmi se mi líbila poznámka pana redaktora o vzrůstajících nárocích na kulturu cestování. Z toho plyne, že pokud máte dostatečný příjem, můžete si dovolit dodržet "standard" kultury cestování a pořiďte si pravé MPV typu Galaxy, Alhambra, Espace apod. Zde bude všech pět cestujících plně uspokojeno a zbyde vám ještě hodně místa v kufru. Všechna menší pseudoMPV typu Zafira, C-Max vám toto prostě nenabídnou. Mám poměrně bohatou zkušenost se Zafirou, C-Maxem a nyní vlastním Ford Galaxy.
Shrnu to takhle: Ve svých letech jsem klidným řidičem, mám za sebou zhruba 3/4 mil km bez nehody.
Provozní náklady na Galaxy prostě jsou vyšší a vyžaduje zvýšenou péči oproti všem ostatním autům, která jsem užíval. Především nápravy a pneu jsou enormě zatěžovány a poznáte to už například po 2000 km
velmi svižné jízdy, kterou jsem musel absolvovat.
Motor je však poměrně jednoduchý a při správném zacházení a údržbě (poctivě do každé třetí nádrže přidávám čistící aditiva) vám PD vydrží 500.000 km.
Převodovka: Po 220.000 km se mi začaly "ozývat" dva synchrony. Není to nic tragického, musí se řadit pomaleji, ale stále jak říkám "dvěma prsty". (ve třech Zafirách (2 v rodině), které nemají najeto ani 200.000 km je kulisa řazení doslova otřesná)
Karosérie: Po 8 letech bez poskvrnky a nerezne ani na místech, kde se kamínky dostaly až na "základ".
O inte a exteriéru si přečtěte v příslušných recenzích.
Zkrátka doporučuji sladtit vaše nároky s vašimi příjmy. Provoz velkého MPV zkátka něco stojí a nesmí vám být líto přidat ročně 8-10tis nad rámec běžné údržby a to nepočítám ty opravované škrábance při parkování apod. Přidejte k tomu pojistku, vyšší spotřebu apod.
Spousta lidí si pořídí "velký luxusní bourák" a když "odrbe" údrbu, protože teď na to nemám a to počká, se jim jejich drahý miláček fatálně položí. A potom nadávají na značku, na prodejce, ale jenom ne sobě a svojí nadutosti.