dada napísal:
ANO, ANO, soused, co má novýho passata, se mě každý den ptá, jestli mi to startuje. Zezačátku jsem nevěděl o čem je řeč. Včera 2 kolegové, co májí Octavii TDI, se mě také ptali jestli mě to startuje. ....pak jsem pochopil - oni nestartují ale já ano (Honda Accord)
Přesně tak, mně skoro 15 let stará Primera s atmosférickým dieselem nastartuje okamžitě s otočením klíčku po prvním nažhavení a neznám jediný problém s provozem tohoto autíčka ať v létě, tak i v zimě. Jízdní vlastnosti jsou fantastické, řazení převodových stupňů jde skoro samo. Elektronika bez problému. Je otázkou, jestli jsou tak bezproblémová i ta novější auta. Soused má novější verzi Primery TD z 98 roku a ten má naopak problém se startováním v létě, když je motor zahřátý. Někdy i několik marných pokusů za sebou. Rekord měl asi 20 krát, pak to vzdal a musel čekat, než to trochu vychladlo.... Jinak pokud se mu to podaří nastartovat, tak to řve jak traktor s doprovodem neidentifikovatelných pazvuků a skřípání. Říkal, že je to už druhý motor, originál totiž odešel. Stále se mu pálí žárovky a v létě nejde klima.
Je pravdou, že ty staré Primery měly daleko lepší podvozek. To, co teď Nissan versus Renault produkuje je už zcela jiná kapitola, takže bych už novou Primeru nechtěla. Maxima je velmi komfotní vůz, tuhý a bezpečný s podobnou kvalitou jako Primera. Je to manažérský vůz, který má však oproti menší Primeře mnohem větší spotřebu benzínu a ceny náhradních dílů se pohybují ještě výše. Většinou mají nalítáno i mnohem víc kilometrů než stejně stará auta ze středních tříd. Jinak Honda mnoha lidem co znám dost rezla a i spotřeba oproti Nissanu byla vyšší. Neoddiskutovatelné jsou však její našlapané motory se sportovní duší. I design je hodně dobrý (hlavně nový Civic).Toyota je podle tabulek nejspolehlivější, ale mě třeba neoslovil její design. Měla jsem možnost řídít několik kusů, ale dost mě zklamalo těžkopádné řazení a brzdy. Jízdní vlastnosti jsou u Toyoty oproti Hondě a Nissanu nic moc. Jinak je to bezproblémový vůz, který se stejně jako všichni tito japonci za dobrou péči dokonale odvděčí.