Petr.Seky napísal:
Ano, určitě záleží na posezu... Já nevím jak sedět, sedím s rukama ohnutýma v úhlu cca 45°, držím volant obouma... Jak správně sedět? Opravdu nejsem tuner :D co se tam válí jak prase, sám to nesnáším... Mluvil sem o prostoru obecně, nejde jen o pozici řidiče, tak to vemte v potaz... A když sem napsal, že se za volantem cítím stísněně, je to prostě tak... Jde prostě o to, že dva stejní větší lidi si pohodlně za sebe nesednou. To je hlavní věc, kterou kritizuji. Ale čekal sem, že hrdí majitelé se ...
K sezení radějí toto: http://www.autoweb.cz/jak-byt-lepsim-ridicem-kapitola-1-spravne-sezeni-za-volantem-je-zaklad
Já tak víceméně sedím. Ve svém autě mám sedačku spíš výš a nohy více pokrčené, jen mám tendenci se opírat o madlo dveří. Hlavní je asi neviset na volantu a být opřený o opěradlo.
Octávii nemám (ale jezdil jsem s ní dost) a místo řidiče mi v rámci třídy (nižší střední) stísněné nepřijde. Samozřejmě souhlasím, že v Octavii si dva dospělí 180 cm velcí si za sebe pohodlně nesednou. Párkrát jsem v O1 vzadu jel a nohy jsem měl napasované vedle sedačky.
S tím vnímáním prostoru je to možná dáno tím, že koncernová auta mají často prostor řidiče více "uzavřený" - středový panel je robustní a člověk si tam připadá více zapadlý. Vnímám to při přesednutí do auta s širší přístrojovou deskou (kde budíky nejsou v kapličce kopírující tvar volantu) a méně vystouplým středovým panelem.