Pepe napísal:
Jedna věc je životnost mechanická, druhá morální. S tlakem na rychlé morální zastarávání věcí (aut, tv, praček, ledniček, PC, NTB atd) dochází k tlaku na "nevýdrž". Jakkoli se mi to nemusí líbit, kapitalismus jako takovej je založenej na nadprodukci, tím pádem na nadspotřebě. Aby toho bylo možno dosáhnout, musí bejt výrobky lehko dosažitelné, a tím pádem brány jako spotřební. Každej má doma 2-3 televize, 1-2 auta, několik mobilů. A všechno toto mění rychleji, než by skutečně potřeboval. Alespoň ...
Já jsem asi "staromilec", nestydím se za to. Nepotřebuju měnit mobil každý rok, notebook každé dva roky a auto každých 5 let atd atp. Pračku jsem měl 15 let, lednici 20, auta mám běžně 10 let a to už ojetiny, LCD ani plasmovku nemám, protože mi stará televize slouží naprosto spolehlivě. Neberte to "Pepe" zle, ale dle mého názoru ta nadprodukce a neustálá masivní obměna věcí vede svět do záhuby. Nic nejde do nekonečna, nežijeme rychle ale přímo histericky. Hezké, že platy vzrostly a ceny aut klesly, ale více jak 100x podražila voda, plyn, elektrika, nájmy...a zdražování není konec, takže dostupnost nových aut je pro většinu lidí horší a horší, neb jim již na ně nezbývá. Ale to již diskusi vedeme úplně jinam, já chtěl jen pár řádků o řetězu a abych pravdu řekl, zastat se i Davida před vašimi zbytečně radikálními názory. A ještě něco...Hudruju ale nepřizpůsobuji se ! Pohodový den všem, i Vám Pepe.