anonym napísal:
Test Fabie a opět mě pobavil. Zvlášť věta, že výkon motoru nedovoluje předjížděcí manévr. Nebo, že výkonu není právě nazbyt.
Měli byste se svézt někdy Favority, Feliciemi, nebo i jinými zahraničními auty v dané kategorii a se základním motorem...................................
Zrychlení pod 15s. není špatné a pružností motory HTP vynikají.
Dosažená spotřeba mě zase utvrzuje v tom, že redaktoři jezdí jak dobytek, nebo by bylo vhodné změnit testovací trasu. U každého auta co testujete, naměříte v...
Začnu od zadu. Testovací okruh je sestaven tak, aby odrážel možná co nejpřesněji reálný provoz. Zhruba 33% trasy je vedeno po městě (část po rušné Plzeňské ulici, část klidnou vilovou čtvrtí, část hlavní silnicí mezi sídlištěmi atd.), dalších 33 % je vedeno po příměstských silničkách v okolí Prahy západ a zbytek připadá na dálnici. Auta testuji vždy ve stejnou denní dobu a téměř vždy ve stejný den. Snažím se o dosažení stejných testovacích podmínek pro všechny vozy (teplotu a hustotu provozu neovlivníte).
Myslím, že trasa je sestava dobře a odráží reálný provoz v okolí Prahy. A o přece jde. Proč srovnávat vozy, kde je řídký provoz navíc bez převýšení? Copak v Česku žijeme v rovině? (možná okolo Kolína ...)
Ne u každého vozu jsem dosáhl vyšší spotřeby. Dosažení vyšší spotřeby je přesto ale logické. Měření průměrné spotřeby automobilky provádí podle metodiky v laboratořích, která není příliš náročná na zatížení motoru. Spotřeba udávaná ve městě se měří na vzdálenost pouze 4 km, kdy se vůz vždy třikrát rozjede na určenou rychlost atd ... (ostatně na toto téma mohu připravit článek).
Věřte mi, že jezdím i se slabšími vozy, než je tříválec HTP. Nikde neuvádím, že je to špatný motor. Ve městě se mi s ním jezdilo výborně. Díky své konstrukci lze lehce vytáčet a dovoluje po městě svižné přesuny. Ovšem mimo obce a na dálnicích mu výkon chybí, což je vzhledem k zdvihovému objemu a výkonu logické.
Pokud máte pochyby o testovacím okruhu, doporučuji si ho zajet třeba zmiňovanou Fabií 1.2 a uvidíte kolik bude činit reálná spotřeba. Jinak Vámi avízované hodnoty spotřeby jsou reálné, ale jak sám uvádíte za rozdílných podmínek (při rychlosti kolem 80 km/h atd ....)