Pondelok 08.10.2012 07:25,
rada
Přesně tohle téma jsem řešil před 14 dni, ale v souvislosti s dcreou, která potřebuje dojíždět do práce, sice jen 15km tam a 15km zpět, ale nejezdí tam vhodný autobus ani vlak.
Jako limit jsem si dal 65 tCZK. Neexistuje sehnat slušné auto, které by ihned nevyžádalo 20tCZK vtsupní investici, nebylo zbořenéa omlácené ze všech stran. Super kaufy, které inzerují bazarníci, jsou z 99,9% šroty, o které se v této ceně nehodí opřít ani kolo! Limit jsem zvýšil na 910tCZK a pátral pouze po soukromých inzerátech. Tady je výběr máálinko lepší, ale zase, to co by za něco stálo, je zase mimo s cenou a nebo to je bez klimatizace a nebo pokud možno 500km daleko. Původně jsem chětl Toyotu Corollu, ale za daný limit prostě není. Resp. je, ale tak 200tkm najeto, bez klimy a z Aše (bydlím na Šumpersku). Nechtěl jsem původně francouzské auto (snad bych skousnul Pežota, které jsem kdysi míval, ale v jiné třídě a sanftovým motrem). A když to shrnu, nakonec jsem koupil Renault Clio s motorem 1,2, 69tkm, od 1. majitele, nebourané, s klimou, sadu nejetých zimních gum. Ovšem cena byla nakonec 91tCZK a to mě čekaí rozvody.
Výběru jsem věnoval fakt hodně času a řeči o tom, že za 60tCZK koupíš "voˇ%navku" po důchodci, na to jsem už dávno rezignoval. Buď připlatit na cca 120tCZK, kde už fakt lze, a nebo holt frantík či ital. Já volil renaulta, protože vím, že servis mám u nosu, nehnije to a nesjou s tím závažné problémy (doby, kdy renault bylo synonymem zcela nespolehlivé značky, skončily s ukončením výroby Renaltu 19, asi tak 20 lez zpět).
Ještě k výběru "ceněné" Fabie. Za cenu 100tCZK lze sehnat bouraný kus s motorem 1,4 a klimou s asi 200tkm a zcela vyžilým interierem po zedníkách či jiných řemeslníkách. Corsy, Punta, Yarisy, Corolly a opd. prostě v ceně pod 100tCZK, aby za něco stály sehnat fakt nejde. Tím míním nájezd do cca 70-80tkm, klima, aspoň 2x airbag, ABS, aspoň přední elektrická okna, nebouraná a ne přes bazar.
Tazatelce jsem sice neporadil, ale popsal moji zkušenost cca 14 dní starou. Přeji šťastný výběr.
reagovať