T.J. napísal:
Pánové, pánové! Kroťte emoce! Vždyť já Vám na ty Vaše koncernové vozy nijak neplivu! I když jsou to totální sračky (tedy proti skutečným vozům). Se spotřebou jsem to trošinečku přehnal, jezdím tak 5,2-6,2. Do pěti určitě ne. Je to samozřejmě odvislé od mnoha faktorů. Co se týče nákladů, tak nejen že pochybuji, ale jsem přesvědčen, že udržovat malinkaté chatrné Das auto se spoustou titěrných prvků podvozku je náročnější. No a stran nákladů na pořízení - kolik stojí taková fabie? Moje auto stálo ...
Ach jo, zas jeden, co nas krmi bláboly!
Tak zaprvé, sice nevím, které auto to je, ale 2401 ccm,120kW/340Nm - tipuji to na volvo V/S70, nebo V/S50. Můžete mi ukázat na jeden inzerát, kde je aktuaálně v nabídce Volvo teto kategorie pul roku stari s timto motorem za 520 tisic? Docela rad bych ho videl. Porizovaci cenu te fabie tipuji na cca 400 tisic, prvni rozdil.
Za druhe. auta nizsich trid se delaji hlavne proto, ze maji nizsi provozni naklady. Kdyby tomu bylo opacne a porizeni, provoz, udrzba byla levnejsi u aut stredni a vyssi tridy, nemyslite, ze by je vsichni kupovali a male auta se nevyrabely vubec? Neverim, ze vsechny firmy jsou tak hloupe, aby si to neumely spocitat. Tak nas tim nekrmte.
Zrovna pred tydnem jsem se dival na V70, krasne to auto, svagr si ho chce poridit jako rodinne shoudou okolnosti s dieselovym motorem 120kW/340Nm. A naklady na provoz mi teda nevysly zrovna male... beru to ale jako dan za prostor a pohodli.
Kdyz si udelam tabulku, kde porovnam nasledujici: Porizovaci cena, rocni pojisteni vcetne havarijniho. Jedna sada letnich penumatik, jedna sada zimnich penumatik, cena za koncovy dil vyfuku, cena za brzdove kotouce, desky, cena tlumicu a uz nevim ceho jeste. Tak mi vzdy vyjde levnejsi ta fabie.
Co se tyce spotreby, staci se kouknout na www.spritmonitor.de a zjistite, ze volvo s timto motorem za 5.,5 litru jezdi jen malokomu, spise za 7 litru. Kdezto fabii 1.4 se spotrebou 5,5 provozuje mnohem vice lidi. Rekl bych vetsina.
A o tom to je! jsme u firemnich aut, kde ekonomika hraje nejdulezitejsi roli. Takze volba fabie jako sluzebni pro jednoho neni nerozumna.
No a co se tyce opravy nejakych veci. I na volvo foru jsem nasel, ze majitele resi nejake prkotinky, ktere bych u aut tohoto charakteru vubec necekal. Hold kazda technika ma sve mouchy.