Koloss napísal:
Motor 1.6 74kW opravdu špatný není a pro Toledo by asi měl stačit, ale jestli se v Toledu nedal 1.8T sehnat, tak nevím proč ho doporučovat. Mám dojem, že byl k mání v Leónu, což je kratší Toledo s pátými dveřmi a toho bych možná tazateli doporučil spíše.
Ale označit výsledek Mondea v EruoNCAP za nelichotivý? 4 hvězdičky v době kdy teprve první auta získávaly 5 hvězdiček a 4 byly běžné, to není nelichotivý výsledek. Ford pomýšlel na víc a udělal úpravy a test zopakoval, bohužel výsledek na první...
Ano, podle toho, co jsem napsal, bych asi reagoval stejně. Jenže ono se to chce podívat, jak vypadá figurína, jak vypadá kastle. 4 hvězdy na tu dobu opravdu nejsou samy o sobě špatné. Jenže to Mondeo vypadá po nárazu hodně "necelistvě", řidič by také dopadl zle. Octavia byla sice po faceliftu, nicméně Mondeo je generačně novější a je podle mě ostuda, že Octavia dokázala nabídnout stejnou míru bezpečí o kategorii níže. Toledo se ani nemohlo podařit dohledat, testováno nebylo. Nicméně je o něco novější než O1, stejná platforma, možná i stejné požadavky v rámco koncernu při vývoji kastle. Očekával bych tedy +- stejný výsledek jako u O1/Golf4
Ještě na vysvětlenou k mému pocitu z výsledku Mondea. Je to přesně ten případ, kdy mám pocit, že být jen o trošku vyšší rychlost, zbořila by se kastle jak domeček z karet. Jak jsem psal, na body to Mondeu nějak vyšlo, ale já nestavím svoje hodnocení bezpečnosti vozu JEN na hvězdách, Doporučuji např. porovnat Alteu a Leona. Podle mě totožný výsledek, jeden má však 5 a druhý 4 hvězdy. Kdybych se orientoval jen podle hvězd, mylně bych někoho přesvědčoval, že jeden je bezpečnější než druhý.