Koloss napísal:
Pojištění podle emisí je, s prominutím, pěkná hovadina. Emise nemají na vznik nehody a její následky vůbec žádný vliv. Pojišťovny musí kalkulovat rizikové fatory, které při nehodě způsobují zranění a hmotné škody, mezi ně emise rozhodně nepatří. Objem motoru velice zprostředkovaně (např. Superb 1.4T proti Ford Fiesta 2.0), výkon je o něco lepší, protože rozumný člověk si kupuje auto s použitelným výkonem, ale málo lidí je rozumných a pokud policie začne konečně dělat to co má, pak při dodržení p...
Emise pochopitelně nemají souvislost s nehodami (s těmi mají "souvislost" povětšinou řidiči /a ne auta/ a bonusy a malusy docela "fungují" - řekla bych .. myslím, že rozdíly už mohou být docela "značné"), ale onen mírný "tlak" či "motivace" míti "čistší" vůz se mi "líbí" (nový - FENOMENÁLNÍ dieslový třílitr od bmw plní Euro 6 platné od 2014 - již NYNí - mně se to líbí a mně se líbí, že mne /tedy mimo česko, např. v německu/ pojišťovna "motivuje" na takový vůz a takový motor "myslet").
A u nových vozů nejde samozřejmě jen o emise, jsou v reálu daleko bezpečnější (aktivně i pasivně) - takže na úplnou "hovadinu" bych to neviděla ..
S tím výkonem také nemohu až tak souhlasit (alespoň mě osobně výkonová rezerva "vyhovuje"). Největší neštěstí je (a to se jistě shodneme) mladý "nevybouřený" mladík s xy let starým bazarovým silným ... třeba bmw - to opravdu JE riziko! Člověk s praxí jezdí se silným vozem stejně jako se slabým, "jen" ještě "klidněji" "jistěji" "bezpečněji" atd.
PS: Nějak se mi v hlavě "zasekla" vzpomínka na jízdu z Linz směr Wien po rakouské "hlavní" dálnici A1, kde v klidu "pluly" v pravém pruhu i vozy jako je Porsche či dokonce jedno Ferrari jsem potkala, třeba i předjely a na chviličku nepatrně zrychlily, ale hned se zase zpět do pravého pruhu zařadily. Odpoledne jsem hranice u Znojma přejela a v Jihlavě po D1 do Prahy zamířila - DĚSIVÝ rozdíl v "situaci" na silnici vám asi popisovat nemusím, stejně jako fakt, že po té rakouské zřejmě v průměru daleko modernější, silnější, rychlejší vozy přitom jely ..
PPS: Jinak s tou hmotností máte samozřejmě pravdu, ale momentálně bych já osobně spíše pro další "zvýšení" "rozlišení" malusů a bonusů byla .. (úplně bez legrace, kdo desítky let - jako já .-) - bez problémů bez nehody jezdí /možná i s "bonusem" vozu plnícím nějaké to Euro ../ opravdu MALÉ NÍZKÉ pojistné, kdo např. dvě tři či více nehod způsobil - BIG pojistné, klidně dvou či třínásobné od současného, nechť platí)