Japonec až na konec
púrostě, když všechna auta selžou, Japonec nezdradí. A za tím si stojím, maje zatím 3 leté zkušenosti s jistou značkou ze země vycházejícího slunce, která se pyšní nejlepším systémem 4x4 na světě
Accorda jsem měl v hledáčku, když jsem vybíral lono své druhé auto do rodiny. Šlo o poslední genercai, model kombi s motorem 2,4 a automatickou převodovkou.
Po pravdě, byl jsem z toho rozpačitý. Málo místa vzadu (OK, jezdím sám nebo ve dvou s manželkou, ale občas se sejedem celá rodina = 4 a to už není ono, nízká hrana předních sedadel neumožní zasunout nohy pod sedačku = problém). Kufr je daleko menží, než u verez, co se o ní píše v recenzi. Ocharan nadkolí vzadu = žalostná, téměř nulová. Ochrana přechodu prahů do podběhů - vůbec žádná, jen nástřik nějakou hmotou, ale plastové obložení nikde.
To mě zkazilo dojem. Ale co mě dojem velice zvedlo, bylo svezení s benzínovou 2,4. Byť jen 147kW )pokud se dobře pamatuji), ale projev výtečný až vynikající, obzvláště, když se pustí motor do vyšší otáček nad 5000. Pak nevadí ani automat. Excelentní brzdy. Excelentní ticho. Výtečné a přesné řízení. Krásný interier. To vše bodovalo. I spotřeba byla slušná, po asi 15km trase s vyresetovaným BC a "couráním po Pardubicích" kolem 9/100. Na automat a přískokem vpřed slušný výkon.
Bohužel, obávám se ale, že čím novější model, tím více platí "navrch huj a vespod fuj". Mám strach, aby tohle neplatilo i nových japonských značkách. Jistí značka, která je "proslavená" rychlou korozí zadních lemů, to jasně dokazuje. Zvenku nádhera (včetně té poslední, před pár dny představené kreace), ale dílneský unterhunt. Škoda, je to dyzajnově velice povedené auto.
Věřím, že jak Honda, tak "moje" značka si kavlitu udrží, resp. cost cutting nebude tal dramatický a výrobcer snad pod jistou příčku nepůjde.
Jsem rád, že se najde řada lidí, co prosazjí japonské značky proti "profláknutým" němcům. A dobře dělají. Kvalita je - aspoň podle různých světových hodnitících statistik, lepší u japonců a to mě těší a hrdě se k nim hlásím. Jdou si svojí cestou a to se mi líbí. A navíc, jak se zdá, jejich cesta je v naprosté většině případů ta správná.
Majiteli Accorda přeji hodně radosti z vozu a aby mu dlouho a v pohodě sloužil!