tomaskrtek napísal:
brin napísal:
Já bych nesobecky určoval výši silniční daně a povinného podle hmotnosti * ceny auta. Protože určovat to dle výkonu nebo obsahu je dle mě nesmysl. Pak by si aspoň lidé jezdící těmi velkými hranatými cihlami zaplatili podstatně vyšší dopady na životní prostředí.
to už platí ve zvýšené spotřebě cestou daní a jiných poplatků které tvoří nadpoloviční část ceny paliva. buď jsi zamindrákovaný závistivec nebo levičák jako prase. a co stará Avie za 20k a její dopady na životní prostředí?
To nemá cenu. To nevysvětlíš někomu, kdo to nechce pochopit... Letos jsem se poprvé nechal přemluvit (po cca 10 letech) k cestě na dovolenou autem. Najedu za rok cca 35-40tkm osobákem, k tomu přes 20tkm dodávkou. Předtím jsem si užíval, že prakticky 14 dní nemusím kroutit tím zatraceným kolem a šlapat na pedály. Achillovky mi byly vděčny... Ok, koupilo se nový auto, tak to dáme... Spousta věcí včetně matraček, ploutví, dokonce i ložní prádlo jsme si vezli sami. A přiznám se, že i trochu toho žrádla... Ne kvůli úspoře, ale na první dny, než se rozkoukáme. Všechno se to vešlo do 5008 POD PLATO! Takže výhled dozadu super (na německých dálnicích k nezaplacení), děti spaly nebo koukaly na DVD (se sluchátky), manželka si se mnou povídala, nebo spala skoro s nataženýma nohama... I do toho kufru se vnitřkem protáhla, jak jsem psal jinde. Motor neslyšný, žádnej kamion ani poryv větru mě nerozházel, když bylo třeba, tak se to vychladilo. Já jsem si tu cestu dokonce užil! Takže panda do města super, 1-2x za rok bych na tu dovolenou radši letěl, nebo si půjčil něco komfortnějšího. Taky jsem dřív jezdil do Španělska autobusem 2 dny, dalo se to "přežít", ale už nechci, děkuji. A dělat z toho takovou znouzectnost, to už je moc. A přišlo mi, že majitel "Pandíka" v noci snad i vojíždí, takovej je to miláček....