Zdravím. I já řeším hodně podobnou otázku tak bych se rád přidal se svým názorem. Mondeo je i můj favorit. Také jsem slyšel řadu názorů na poruchovost a nespolehlivost TDCi motorů. Ovšem po roce 2003 nebo 4 již toto bylo ve valné většině odstraněno a výrobcem i v záruce měněno. Dosti mě překvapuje, že někdo jezdí za necelých 6litrů a někdo se s tím samým motorem nevleze do 7,5. No asi záleží na místě provozu(město x dálnice) a na hmotnosti obuté boty
Je jich na trhu spousty a tak je z čeho vybírat. To vidím jako velikou přednost.
Co se týká VW tak ročník 2005 by měl být OK. Tuším, že do roku 2003 se dělaly s hliníkovou přední nápravou a výměna byla dosti finančné náročná. Je ovšem pravdou, že se dosti kradou a při Vámi uváděních výletech a dovolených mám z tohoto docela obavu i já při svém výběru.
Oktávka je o třídu níž a bohužel u nás v porovnatelné výbavě předražená. Navíc i spotřeba nad hranicí 7litrů u dvojkové řady je znatelná.
Do výběru jsem zařadil ještě mazdu 6. Říká se "japonec nakonec", ale úplně bych ji nezatracoval a známý je s ní nadmíru spokojen.
Co se týká "ladisem" doporučovaných MPVček tak bych výběr zbytečně nezvyšoval i tak je toho k vybírání hodně. Ještě tu padla i C5, tam je podvozek super - hydropneumatika je luxus, ovšem kámoše zlobí hodně dvouzonová klima.
No jak to tak zpětně pročítám, asi nezáleží na typu auta, ale bude to chtít chytit pod křídlo automechanika ať to okoukne z velku a poslechne motor. Co se týká vnitřku motoru, převodovky a ostatních věcí do kterých člověk nemá možnost kouknout bude to spíše loterie než přesná rada znějící : kup mondeo 1,9 TDCi, 96Kw, najeto 89458km, s vyhřívanými sedačkami a navigací