priusforever napísal:
dokážete, jako zaměstnanec toyoty a přímý uživatel, kvalifikovaně odhadnout provozní náklady při cca 30 tkm ročně na 5 a 8 let? od ztráty hodnoty, přes spotřebu benzínu, běžné poruchy, servis, až po opotřebení pneumatik? sice nepovažuju hybrid za směr, kterým se chci vydat, ale v nějakém místním článku to kdosi odhadl na 9 kč/km, což mi připadá dost.....................Dobrý den,abych řekl pravdu, tak nevím, jak je to s tou ztrátou hodnoty. Těžko odhadnout jaká bude cena pětiletých ojetin priusů za pět let(dnes je totiž pořizovací cena nového o dost méně než před 5-ti lety), ale z dnešního pohledu bych to odhadl asi na 450 až 500 tisíc za zmíněných 5 let a 150tkm (tak jsem kupoval já).To je tedy 3,33 Kč/km. Benzín (dnešní ceny) 1,8 - 2 Kč/km. Servis(malý): každých 15tkm 3,5 - 4 tisíce -5x a servis(velký) každých 30tkm 6 - 7,5 tisíce (v 90 tkm svíčky = plus 3200,-) - také 5x, tj. zhruba 60000,- a tj. 0,4 Kč/km. Běžné závady se týkají spíše jen prasklých žárovek hl. světlometů a obrys. světel (jen v předu) což je zanedbatelné. Například opotřebení brzd je u priuse velmi pozvolné, protože převážnou dobu brzdí rekuperací el. energie a tudíž destičky vydrží klidně 150 až 200tkm! U pneumatik bych to odhadl na 2 sady (letní, zimní) na 150tkm, takže nákup vlastně jen zimních a plus přezouvání 2x ročně - tj. asi 12000,- pneu. a 10000,- přezouvání(5 let) - 0,15 Kč/km. Dohromady je to tedy 5,90 Kč/km. Zmíněných 9 Kč/km se mi zdá také hodně.
Dá se s Priusem jezdit kombinovaně dlouhodobě za 5,5 litru, což odpovídá 2 Kč/km? Co nějaký pojištění, asi bych si platil pojištění u nového auta do jeho 5-ti let stáří. To může být dalších 60000,- s ručením. A pouhé 2 sady gum na 150 tkm mi taky přijde málo. Při předpisu 4mm pro zimní bych minimálně zimní viděl na 2 sady, takže dalších 10000, a to si myslím, že 75 tisíc na jedny letní gumy je hodně optimistický odhad.
9 Kč/km je hodně, ale 5,90 mi připadá až příliš optimistické, když přihlédnu k tomu, že více než 50% je pokles hodnoty.