Utorok 28.11.2017 13:52,
automat
Radím vyberať podľa druhu automatickej prevodovky. Postupne poznáme viac druhov , prvá je automatická prevodovka s hydrodynamickým meničom, tej by som sa pri cene do 150 tisíc kč. určite držal. Je to klasika, pri nejakom probléme sa bude dať opraviť.
Ďalšie druhy sú:
Robotická prevodovka: Je to manuálna prevodovka s automatickou spojkou, neodporúčam, stačí si s tým zajazdiť. Aby mala aspoň trochu normálny prejav, musí človek púštať plynový pedál počas toho, ako prevodovka prehadzuje stupne. Moc toho nevydrží, ale dáva sa väčšinou len do malých áut. Ale bola napríklad aj v Peugeote 5008 ...
CVT: Je to variátor, nemá prevodové stupne , ak ano iba "imaginárne" ,to znamená, že pri plnom plyne auto stále drží vysoké otáčky a prevod sa postupne mení. So životnosťou je to na pováženie, dočítal som sa, že vydržia dlho, že vydržia málo, ale ja osobne by som sa mu vyhol, niesom si istý, či ju vie niekto opraviť. typickými zástupcami sú nissan, toyota. Pod audi sa dávala pod názvom multitronic, práve do benzínových motorov, tam ju kvôli problémovosti prestali dávať.
DSG: Dáva sa posledných cca 10 rokov , u nás hlavne do Škody a VW. Okrem rozbehu ktorý zvykne cukať je veľmi príjemná, rýchlo radí, spotreba je ešte nižšia ako na manuále. Avšak tiež by som sa jej vyhol, jednak autá z ňou začínajú na vašej hranici a tie zo suchými spojkami , to su tie ktoré sa dávaju do vačsiny benzínových áut, majú životnosť cca 180 000 km , a takmer nikto ju neopraví , výmena 60-70 tis. kč. Bohužiaľ zažil som autá kde nevydržala ani 130 000 km a tí ludia na nich jazdili slušne.
Ja by som odporúčal auto s atmosférickým benzínom a klasickou prevodovkou, a podľa stavu auta niečo vybral. Zadať si to do filtra a podľa reálneho stavu auta niečo vybrať, až tak veľa áut medzi nimi nieje. Napadá ma Subaru, ja s nimi mám výborné skúsenosti, tie autá vydržia väčnosť, potom ma napadá hyundai i30 prvej generácie, spotreba je vyššia, ale je tam klasický 4. stupňový automat a atmosferický benzínový 1,6 motor. Alebo vozidlá VW spred DSG éry. Alebo staršie BMW , mercedes ale s umením nájdený v dobrom stave s nestočenými km. Alebo citroen C5 , renault laguna, Peugeot 407 , tam je vaľa muziky za málo peňazí, ale sú to francúzke autá, tie by museli byť vo veľmi dokonalom stave s jasnou minulosťou, aby som sa odvážil také niečo kúpiť.
reagovať