Štvrtok 02.11.2017 09:32,
Toyota Yaris, Auris nebo Honda Jazz?
Zdravím všechny, potřeboval bych poradit před nákupem ojetiny. Můj stávající Peugeot 306, r.v. 1997 (i když s novějším motorem ze 106) zamíří na jaře do důchodu, protože už zřejmě neprojde STK. Chtěl bych pořídit menší hatchback s rokem výroby od cca r. 2008 a nájezdem do 125 000 km v cenové relaci do 150 000 Kč, pokud možné méně, ale rozhodně ne litrový a tříválec. Bydlím společně s rodiči, kteří mají z Německa dovezenou Toyotu Corollu Verso, benzín 1,8+LPG, r.v. 2005, kterou mohu občas využívat. Mé auto primárně slouží pro denní dojíždění do práce 10 km tam a 10 km zpět z vesnice do malého města a občas po okreskách za vyřizováním či sportem, roční nájezd do 10 000 Km. Auta sleduji delší dobu a sbírám informace. Zvažuji Toyotu Yaris 1,33, pak mně okouzlila Honda Jazz 1.33 (1.2 bych nechtěl), pak jsem později do výběru přidal Toyotu Auris – u ní jsem se ale dočetl, že by ale oproti yarisu bylo lépe zvolit motor 1,6 Valvematic (nevím, jestli tyto motory byly i před faceliftem v roce 2010). U Toyoty by pro mně bylo výhodné mít s otcem stejného servisáka atd. U Hondy Jazz bude problém, že je to málo rozšířené auto a bude malý výběr a u Aurise pokud bych šel do 1.6, tak jestli se již nezvýší moc provozní náklady. Toyotu jsme dovezli z Německa s jedním dovozcem z Brna, také o tom uvažuji, ale dováží auta nad 200 tisíc, muselo by se pro jízdu do Německa najít víc klientů do jedné oblasti nebo blízko hranic, co jsem se s ním bavil, aby se vyplatilo. Doporučoval, abych zvážil i Fabii 1,4 16 V, ale do škodovky se mi moc nechce, jednu dobu jsme se bavili i o Opel Corsa, Ford Fiesta Titanium nebo WV Polo, ale asi budu opravdu vybírat mezi těmi třemi prvními. Golf i Polo se drží v ceně a včetně té Fabie mívají oproti japoncům chudou výbavu v základu. Musím říct, že se mi líbí u obou Toyot hybridy i u Jazze, který byl výborně hodnocený, ale drží se vysoko v ceně a zatím nad můj limit….
Byl bych rád za jakékoliv postřehy a zkušenosti či vyvedení z omylu, pokud něco uvádím špatně… Díky všem
reagovať