0
späť

diskuze k tématu: Superb 4 vs Octavia 4

kategórie zaradenia témy: poradna, jaké auto koupit
....
počet príspevkov9
dátum registrácie30.12.2018
Štvrtok 29.08.2024 10:31, Superb 4 vs Octavia 4
Zdravím,

aktuálně řeším nový služební vůz a zajímalo by mě, jak by při výběru postupoval nikdo jiný než já. Je daný budget a výrobce - Škodovka. V autě budu primárně jezdit sám do práce, ale mělo by taky obsloužit požadavky čtyřčlenné aktivní rodiny (koly, lyže, cestování obecně) s dětmi aktuálně 5 a 2 roky. Nájezd cca 50 000/rok, tak 80% dálnice.

Vzhledem k profilu jízd a budgetu bude v obou případech motorizace 2.0 TDi 110 KW.

Superb - liftback v základní výbavě Selection + pár příplatků. Úplně v pohodě se s tím dá žít, ano, nějaké věci co by nebyly bych chtěl (Matrix světla, KESSY), ale rozhodně bych to bez nich přežil. Plusem pro mě je to, že je to nové neokoukané auto, které se mi líbí, ovládání základních funkcí pomocí klasických ovladačů a ne jen přes dotykový displej a samozřejmě i prostor uvnitř, resp. zejména vzadu = děcka rostou a ani po 4 letech, kdy to auto budu mít, mě fakt nikdo nebude kopat do sedadla :) Bohužel to nevyjde na combi. Ano, vzhledem k velikosti kufru 90% času netřeba, ale zcela určitě vyvstanou situace, kdy bych ten lepšé manipulační prostor využil a budu muset řešit jinak nebo pomocí rakve.

Octavia - kombík Exclusive Selection. O moc víc to výbavou narvat nepůjde - Matrix, Head up displej, ventilované ergonomické sedačky atd. S tím ale také souvisí armáda asistentů, které ale doufám půjdou co nejjednodušeji vypnout. Uvnitř je to v pohodě, ale minimálně v podélném směru je Superb větší - podobný "problém" jako o kufru Superbu. Většinu času je mi prostor vzadu jedno, ale někdy bych fakt využil, tak proč ho nemít?

Co byste brali vy? Vybavenější a praktičtější, ale menší nebo ne tak vybavený, ale prostornější a pohodlnější větší vůz?

Díky.
reagovať
KoobaS
počet príspevkov1042
dátum registrácie23.04.2014
Štvrtok 29.08.2024 13:09, RE: Superb 4 vs Octavia 4
citácia:
reakce na: ...., 29.08.2024 10:31 (Zdravím, aktuálně řeším nový s ...)

Myslím, že rozhodující bude ta snadnost vypnutí asistentů.
Jednak to už nejde jednoduše kvůli legislativě, ale v koncern si na snadnost vypínátí těhle věcí nikdy moc nepotrpěl...
reagovať
....
počet príspevkov9
Štvrtok 29.08.2024 13:54, RE: RE: Superb 4 vs Octavia 4
To ano, ale počítám, že systém bude o obou aut stejný, jediný rozdíl by byl v počtu vypínaných asistentů, ne?

Teď jsem asi ale narazil na pro mě rozhodující věc. Superb Selection má ve výbavě klasický tempomat. Octavia Exclusive ne adaptivní (ten je možný mít v nižších výbavách), ale prediktivní. Ještě si to ověřím ve Škodovce, ale pro mě to bude důvod jít do Superba. Na tempomat jezdím všude, kde to je alespoň trochu možné. Teď mám v autě klasický, nastavím rychlost, vypnu/zapnu a tím to končí. Adaptivní, alespoň co mám zkušenost já, udržuje definovanou vzdálenost od aut, překážek, s tím dokážu žít.

Nedávno jsem se ale vozil s fungl novým Yarisem GR Sport. Kde mě maximálně vytáčel tempomat, který podle mě splňoval definici toho prediktivního. Příklad - jsem v obci, nastavím 55km/h, potud ok. Ale jen na rovné cestě! V případě, že jsem dojel do zatáčky, kterou bych v klidu profrčel ne 50, ale klidně 70 když na to přijde, tak Yaris jel podle nastavěné rychlosti, aby na vrcholu zatáčky zpomalil třeba na 45 nebo klidně i 40, a následně zase nekonzistentně zrychloval až na těch 55.

Pokud tohle nepůjde nějak přepnout na alespoň ten adaptivní tempomat, tak pro mě je tohle stopka. Ano, objednám se na testovací jízdu, ale pokud to bude fungovat jako v Toyotě, tak beru Superba.

Je tu někdo kdo řídí nové VAG auta a může mi to výše popsané potvrdit? Díky.
reagovať
Belous
počet príspevkov47
dátum registrácie23.01.2013
Štvrtok 29.08.2024 15:35, RE: RE: RE: Superb 4 vs Octavia 4
citácia:
reakce na: ...., 29.08.2024 13:54 (To ano, ale počítám, že systém ...)

Ta predikce by měla jít zakázat, viz návod k poslední Octavii:

citácia:
Aktivace/deaktivace a nastavení

Jízdní profil: – nastavení akcelerace vozu při jízdě s ACC (u vozu s volbou jízdních režimů se toto nastavení provádí Jízdní režimy vozu)

Reakce na průběh trasy – zapnutí/vypnutí regulace rychlosti podle průběhu cesty (např. snížení rychlosti před zatáčkou)

Reakce na povolenou rychlost – zapnutí/vypnutí regulace rychlosti podle povolené rychlosti
reagovať
....
počet príspevkov9
Štvrtok 29.08.2024 17:12, RE: RE: RE: RE: Superb 4 vs Octavia 4
To by bylo super, zjistím, díky
reagovať

aktualizovať
túto tému sledujete

prestať sledovať túto tému

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všetky práva vyhradené.