citácia:
reakce na: wumpy, 13.08.2023 13:14 (Ahoj, no máš široké spektrum z ...)
Děkuji za reakci. Kia Rio má na mě dost malý kufr.
Jinak co jsem se díval, obecně jsou hodně spolehlivé Toyoty, například Yaris, Auris.. ale jsou to spíš menší auta. Kdybych byl méně vysoký, tak si vezmu Toyotu.
Dál zkoumám recenze na jednotlivá auta, tak napíšu, co zatím mám, třeba někdo doplní/opraví.
Opel Astra má velmi kvalitní sedačky a v hodně věcech je opravdu dobrý poměr cena/výkon. Motory ale jsou asi i spolehlivější a jednoduchý atmosferický motor 1.4 bez turba není moc běžný a na někoho může být už moc slabý, i když jinak může být spolehlivý. Nejčastější motor je asi 1.4T (s turbem), ale ten se až tolik nedoporučuje, to už spíše 1.6T. Jinak z problémů co jsem zatím četl se objevovaly problémové rozvody u ojetějších vozů a nebo problémová spojka.
Hyundai i30 je spolehlivá a pro dost lidí jistá jednoduchá dobrá volba, jen je nešikovné, že zadní okno je menší a navíc zadek drží dole, takže člověk ve zpětném zrcátku vidí spíš silnici než auta za sebou. Navíc i přes dobré odhlučnění při jiných rychlostech právě při dálničních 120-130 km/h znatelně hlučí. Někdo si taky stěžoval na nekvalitně vyrobený klíček.
Volkswagen Golf je o trochu dražší, ale jinak se tváří celkem spolehlivě. Někdo měl občas problém s baterií v zimě, což je poněkud nepříjemné. Na kratší trasy se doporučuje 1.2 TSI (77 nebo 81 kW), ideálně s šestikvaltem. Výrobce předepisuje kontroly rozvodového řemene, často se ale doporučeje jej i zavčas vyměnit (někde jsem četl po 120 tkm).
K dalším autům ještě postupně napíšu, co jsem zatím kde zjistil.