0
späť

diskuze k tématu: První auto - Focus nebo Octavia?

kategórie zaradenia témy: poradna, jaké auto koupit, automobilky
Juraj
počet príspevkov2
dátum registrácie31.10.2016
Pondelok 31.10.2016 17:22, První auto - Focus nebo Octavia?
Zdravím, potřeboval bych pomoct s rozhodnutím ohledně prvního auta sloužícího ve městě a okolí, s výjezdy na občasné výlety až v 5.ti lidech - tudíž s průměrným kufrem. A co nejmenšími provozními i servisními náklady.
Nejdříve jsem přemýšlel nad 1. nebo 2. generací Octavie s karoserií liftback, ale poté mi někdo poradil dvojkového Focuse a klidně hatchback
Otázka(y) tedy zní co je tedy lepší? A v čem jsou klady a zápory obou modelů? A co cestující na zadním sedadle? Nebo snad radši zvolit úplně jiný automobil?
Předem díky za odpovědi
reagovať
PatM
počet príspevkov199
dátum registrácie07.08.2016
Pondelok 31.10.2016 17:55, :RE
Ty chceš v těch autech vozit někoho vzadu? Na ježdění v 5 lidech bych vzal něco kam se vejdou takže vybírej ve střední třídě např. Laguna, C5, P406, Mondeo... Kolik do toho chceš vrazit?
reagovať
tipl
počet príspevkov36
dátum registrácie25.04.2016
Pondelok 31.10.2016 20:00, Auta
A když zmińuješ dvojkovýho Focusa, už jsi v něm vzadu seděl?
reagovať
Juraj
počet príspevkov2
dátum registrácie31.10.2016
Pondelok 31.10.2016 20:20, Re
Právě že neseděl, proto se ptám ;)
A tak do 150 tis. ze vším všudy
reagovať
rx343
počet príspevkov31
dátum registrácie18.02.2013
Pondelok 31.10.2016 20:58, focus
Já si myslím že ve 2 focusu se vzadu dá sedět v pohodě. To auto mám ale vzadu jsem ještě neseděl ale zatím si nikdo nestěžoval ( a to mám 3dv verzi). A pokud to budou občasné výlety je zbytečné kupovat auto o třídu výš které bude více opotřebené a starší za ty peníze.
reagovať
PatM
počet príspevkov199
dátum registrácie07.08.2016
Pondelok 31.10.2016 22:47, RE: Re
Juraj napísal:
Právě že neseděl, proto se ptám ;) A tak do 150 tis. ze vším všudy

Za 150k je tu pěkné řešení Mazda 6 https://www.sauto.cz/osobni/detail/mazda/6/16573975?goFrom=list
reagovať
BobanHTP
počet príspevkov2404
dátum registrácie19.08.2015
Utorok 01.11.2016 14:00, RE: První auto - Focus nebo Octavia?
Juraj napísal:
Zdravím, potřeboval bych pomoct s rozhodnutím ohledně prvního auta sloužícího ve městě a okolí, s výjezdy na občasné výlety až v 5.ti lidech - tudíž s průměrným kufrem. A co nejmenšími provozními i servisními náklady. Nejdříve jsem přemýšlel nad 1. nebo 2. generací Octavie s karoserií liftback, ale poté mi někdo poradil dvojkového Focuse a klidně hatchbackOtázka(y) tedy zní co je tedy lepší? A v čem jsou klady a zápory obou modelů? A co cestující na zadním sedadle? Nebo snad radši zvolit úplně jiný automobil?Předem díky za odpovědi

Ahoj, Octávie I je za horizontem, jak podvozkem, místem vzadu, tak výbavou. Ve vašem výběru bych nechal Octávii II 1.6 MPI, Focus II 1.6 Duratec, možná bych přidal VW Golf 1.6 MPI ale klidně i Peugeot 308 1.6 první generace.. Všechna jmenovaná auta nejsou špatná, zatímco koncernová a Frantík jsou více laděná na komfort, Focus je plnokreník a víceprvková náprava dokáže eliminovat i velké díry v zatáčce a neuskočí ani o centimetr, navíc má asi nejživější motor, který táhne nádherně lineárně od spodu a graduje kolem 7000 otáček, je radost jej řídit.
Spolehlivostí vede Focus a Golf. v závěsu je Oct II a pak 308, ale žádná tragédie se nekoná ani tam. Náhradní díly už sežeš z druhovýroby v přijatelné ceně pro všechny značky (až na Korejce )
Důležitý je spíše stav vozu, než přesně značka, držím palec při nákupu!
Možná to shrnu na konec
1. Ford Focus II 1.6 Duratec, nejlépe facelift - spolehlivý, nejlepší podvozek, který je navíc nadprůmerně odolný. Řízení je tužší než v koncernových autech, ale přesné na mm. Řazení je na špici jako u Golfu, spojka je trochu tužší. Sedadla jsou pohodlná, v dané věkové kategorii velmi povedený interiér. Pro mě má Focus výhodu, že je celý vyšší než Golf, takže se mi lépe nasedá a vysedá a cítím se bezpečněji a pak je tu hlavní trumf a to je cena/výbava - tam koncernová auta jsou přestřelená cenově a tak Focus je etalon a v bazarech se moc neohřeje. Není problém sehnat vůž s ESP, 6xaribag, automat.klimatizace + lepší sedadla, natáčení xenonů atd...

2. VW Golf 1.6 MPI - das auto, velmi dobrá sedadla a interiér, podvozek šlape po krku Focusu, ale je více laděn na komfort. Golf je lépe odhlučněný než Focus. Řazení, řízení, spojka na špici, jdou lehce ale přesně. Perfektní antikorozní ochrana. Nevýhoda = Golf je předražený a často se zoufalou výbavou - často chybí ESP, 6xaribag atd.

3. Škoda Octávie II 1.6 MPI - komfortní vůz, trochu hůře odhlučněn než Golf. Oct II je ale předražená a často s malou výbavou jako Golf. Ve výbavě nejvíce chybí ESP a 6x airbag. Téměř nenarazíte také na automatickou klimatizaci O II se často krade, takže určitě havarijní pojištění mít po ruce

4. Peugeot 308 1.6 - 1.generace - bohužel nemám zkušenosti s tímto vozem, doma mám jen 206 Z Peugeot fora jsem jen vyčetl, že problémy s elektroinstalací jako měla 307, už nejsou, výhoda je možná cena a výbava. Antikorozní ochrana je na dobré úrovni.
reagovať
Giorgio
počet príspevkov814
dátum registrácie09.05.2007
Utorok 01.11.2016 17:21, RE: První auto - Focus nebo Octavia?
BobanHTP napísal:
Škoda Octávie II 1.6 MPI - komfortní vůz

O2 je ledasco, ale rozhodně ne komfortní (pohodlné) auto. Ba naopak, je to totální žebřiňák s katastrofálně tvrdými sedadly nevhodnými na jakékoliv delší cestování (čím horší a klikatější je trasa, tím jsou záda více namáhána).
reagovať
BobanHTP
počet príspevkov2404
dátum registrácie19.08.2015
Utorok 01.11.2016 22:01, RE: První auto - Focus nebo Octavia?
Giorgio napísal:
BobanHTP napísal:
O2 je ledasco, ale rozhodně ne komfortní (pohodlné) auto. Ba naopak, je to totální žebřiňák s katastrofálně tvrdými sedadly nevhodnými na jakékoliv delší cestování (čím horší a klikatější je trasa, tím jsou záda více namáhána).

Absolvoval jsem dlouhé trasy Třinec-Plzeň a zpět s Oct II 1.6 MPI R15 a to jak vpředu, tak vzadu a nic nepohodlného jsem nepozoroval. Pokud jsou odrovnané tlumiče nebo R17 nebo obojí, tak to je jiná
reagovať
gravestone
počet príspevkov105
dátum registrácie14.02.2016
Utorok 01.11.2016 23:15, RE: První auto - Focus nebo Octavia?
Giorgio napísal:
BobanHTP napísal:

Problém s místem vzadu měla Octavia I. předfacelift, úpravou vybrání sedadel to řešila částečně faceliftová verze. Od OII už je to v rámci své třídy slušné a i sedačky jsou v porovnání s konkurencí nadprůměrné a i s bočním vedením. Netvrdím, že Octavia je nejlepší auto a dálniční koráb, nicméně koncept velkého vozu na relativně malém podvozku má spoustu příznivců především pro svojí univerzálnost, největší dostupnost dílů i širokou servisní síť. Pokud někdo toto auto považuje za žebřiňák, nemusí si ho kupovat.
reagovať
AnderN
počet príspevkov53
Utorok 01.11.2016 23:56, Focus, ale ...
Jen nápad -- pokud hodláte jezdit po městě, oceníte něco s kompaktním půdorysem. Na cestování v 5 lidech ale uvítáte více místa. Protichůdné požadavky, že? Rozhodujete se mezi Octavií a Focusem. Focus nabízí v této generaci variantu C-Max, která by mohla v tomto případě vyhovět. Kolem 80-100 tis. Kč se sežene slušný kus, za 120 tis. Kč už je facelift. A věřte mi, že pro cestování v 5 lidech je tento typ vozidel (kompaktní MPV) o poznání pohodlnější než základní hatchbacky nebo liftbacky. Podobně je na tom Renault Scénic, ale ... ehm ... no je to prostě Renault. Ford sice taky není žádný etalon ideálního vozu, ale když má člověk možnost volby, je to asi jasné.
reagovať
Giorgio
počet príspevkov814
Streda 02.11.2016 05:27, RE: První auto - Focus nebo Octavia?
BobanHTP napísal:
Giorgio napísal:
BobanHTP napísal:
Absolvoval jsem dlouhé trasy Třinec-Plzeň a zpět s Oct II 1.6 MPI R15 a to jak vpředu, tak vzadu a nic nepohodlného jsem nepozoroval. Pokud jsou odrovnané tlumiče nebo R17 nebo obojí, tak to je jiná

Já jsem s tím rozhodně nacestoval víc a jet na otočku Praha-Ostrava je na návštěvu chiropraktika, nemluvě o cestování po nějakých silnicích 2. a 3. třídy. Ani ty balóny na R15 to nezachrání, octavia prostě komfortní auto není (pohodlnější jsou astra i bravo, o 307/308 nebo C4 nemluvě, a to i na větších ráfcích s nižším profilem pneu), podvozek je naladěný hodně natvrdo (což je + pro "závodníky") a ta sedadla to definitivně zabíjejí. Pokud by šlo o ten komfort ale opravdu, tak v rámci třídy je nejlepší volbou Lancia Delta III (je to dáno i prodlouženým rozvorem, což nahrává cestování na zadních sedadlech). Jenže ta je do 150 000 nesehnatelná v použitelném stavu.
reagovať
Giorgio
počet príspevkov814
Streda 02.11.2016 05:33, RE: První auto - Focus nebo Octavia?
gravestone napísal:
Giorgio napísal:
BobanHTP napísal:
Problém s místem vzadu měla Octavia I. předfacelift, úpravou vybrání sedadel to řešila částečně faceliftová verze. Od OII už je to v rámci své třídy slušné a i sedačky jsou v porovnání s konkurencí nadprůměrné a i s bočním vedením. Netvrdím, že Octavia je nejlepší auto a dálniční koráb, nicméně koncept velkého vozu na relativně malém podvozku má spoustu příznivců především pro svojí univerzálnost, největší dostupnost dílů i širokou servisní síť. Pokud někdo toto auto považuje za žebřiňák, nemusí si ho kupovat.

Je otázka, co si kdo nárokuje u pohodlí. Tvrdá sedadla a podvozek to podle mě nejsou, byť přesně to je to, co otavia má. Jízdní vlastnosti jsou vlivem toho tvrdého setupu velmi slušné, o tom žádná. Ale sedačky jsou tvrdé jak ďas, zjevně přizpůsobené tomu nastavení pro závodníky (osobně u sedadel v rodinném autě nevyžaduji výrazné boční vedení, ale spíše pohodlné sezení po dlouhou dobu). Paradoxně i dvojková fabia má sedadla o ždibet pohodlnější. A dostupnost dílů je obousečná zbraň - ono je to totiž taky nejkradenější auto vůbec, právě kvůli dílů (což mj. zdražuje havarijní pojistku).
reagovať

aktualizovať
túto tému sledujete

prestať sledovať túto tému

podobné vozidlá v ponuke:

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všetky práva vyhradené.