citácia:
reakce na: rbiciste, 14.03.2019 09:04 (Pracoval jsem pro firmu, která ...)
Bohužel musím konstatovat, že víceméně souhlasím. S O II i O III jsem jezdil služebně a moto 1.6 TDi není nic, co bych chtěl mít pod kapotou. Pro provoz ve městě je doslova strašný, protože na 3 jet 50 je hlučné a na 4 motor protestuje vibracemi a duněním a na sešlápnutí plynu prakticky nereaguje do chvíle než se roztočí turbo a pak nekontrolovaně vystřelí. Na dálnici se pak s plynem pracuje v režimu On/Off, jak tady již někdo správně napsal. Jediná spotřeba je "+", kdy jsem na 400 km většinou dálnic dosahoval při tempomatu +/- 140 km/h spotřeby cca 5 litrů. Na okreskách se zase musí opravdu hodně řadit díky nevhodně poskládané převodovce s ohledem na pásmo využitelných otáček.
A ještě se tady objevuje to srovnání s Golfem. Kamarád vyměnil OII za předposlední generaci Golfa, koupeného nového. On je spokojený, ale jeho žena je rozčarovaná. Jednak si ztěžuje na tvrdost podvozku (17" kola) a jednak ji obtěžuje výrazné boční vedení sedáků. Pokud mám já komentovat, co mě překvapilo, tak to byl poměrně výrazně sedlý zadek plně naloženého auta, který mi evokoval Dacii (tu komunistickou) a pak třeba taková věc, že v kufru není! světlo. Osvětluje se stropní lampičkou po stažení roletky.
Mně osobně Golf úplně nepřesvědčil. Po svezení mohu dost tvrdý podvozek potvrdit. Zatím je tichý, protože je všechno bez vůlí, ale na špatných cestách je to otrava. Měl jsem Mondeo na sníženém podvozku a rok jsem to naklepávání kýt vydržel, než jsem nechal vyměnit pružiny. Motor 1.5 TSi (má nějakou speciální verzi s naklápěním lopatek turba a vypínáním válců) mě svými 130 ps taky moc nepřesvěčil. Ani na 2 ani na 3 netáhl nijak zázračně, asi kvůli emisím. Možná ta 150 ps verze jede znatelně líp.
Upřímně bych znovu raději sáhl po ojeté střední třídě než po nové nižší střední. Když to srovnám se svojí Insignií, kterou jsem 7 letou kupoval za 50% ceny Golfa včetně uvední do provozu, tak mám větší auto + kufr, dvojnásobný výkon, permanentní 4x4, AT, anatomické sedačky, příplatkové audio, kůži, NAVI, adaptivní podvozek. Oproti Golfu mi chybí adaptivní tempomat a zrcadlení mobilu. A to pomíjím drobnosti, jako integrované sluneční roletky a možnost nabíjení telefonu i na zadních sedačkách - možná si to jen nepřiplatil.
Každému doporučuji si do aut sednout a vypsat si věci, které jsou důležité, aby pak nebyl zaskočený. Momentálně kamarád řeší, že se mu na střechu na originální příčníky pravděpodobně nevejdou nosiče na 4 kola...