Tweek napísal:
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat na nejspolehlivější motor pro octavii II combi a passata b6 combi. Podmínkou koupě je benzín a tažné zařízení. V budoucnu je plánováno koupit auto z bazaru. Chtěl bych se zeptat na spolehlivost obou automobilů s benzínovými motory a který je pro koupi co se týče spolehlivosti nejlepší. Popřípadě na co si dát pozor při koupi.Naftovým motorům bych se raději vyvaroval. Předem děkuji všem za odpověď.
Ahoj, Octávie II má příjemný motor 1.6 MPI, který ale často při větších nájezdech začne brát olej. Můj kamarád má takovou Oct II 2009, najeto cca 130tis.km a zatím se nic neděje. Pravdou je, že olej mění co 15tis.km/rok a vždy ten originál od novoty. Těžko radit.
Na druhou stranu jezdím pravidelně do Rakouska s VW Jetta 2006 s právě tímto motorem 1.6 MPI, najeto téměř 300tis.km a olej nebere, vše šlape jak má. Opět ale auto má velmi dobrý servis, olej měněný také co rok/15tis.km, a opět jen ten originál. Také bych bral v potaz, že Jetta je vyrobena v Německu, nezdá se to, ale někdy stačí jen pár jiných dodavatelů a auto je o třídu spolehlivější.
Jak psal Humusus, motoru 1.4 se problémy celkem vyhýbají, ale dálniční letec tenhle motor není. Ale měl jsem týden Golf+ s tímto motorem a prakticky mi úplně stačil, je samozřejmě poznat, když je auto naložené nebo je zapnutá klimatizace, ale stále při podřazení jde s ním TIR nebo traktor předjet a hlavně v Golfu+ je velmi dobře odhlučněn, do města a okolí neznám lepší auto.
Co bych bral za mě? Vzal bych Golf kombi nebo Jettu 1.6 MPI, případně i 1.4 MPI, rozdíl v komfortu Golfu/Jetty a Octávie II je nebetyčný. Doporučuji jen pro srovnání se projet v těchto vozech ať poznáš jak Škoda umí nenápadně ale účinně šetřit
VW mají lepší odhlučnění i podvozek, interiér je o třídu výš, sedadla také, zkrátka Oct II mi moc nedává smysl.
Jinak je tady ještě Ford Focus kombi 1.6 Duratec, vzal bych určitě 2008+ ročníky, protože facelift Focusu velmi prospěl. Interiér není sice tak propracovaný jako ve VW, ale jinak je to skvělé auto, v benzínu i nadstandarně spolehlivé.
S Passatem mám zkušenosti jen s motory 1.9 TDI a jen ty nejlepší, navíc je tento motor mnohem lépe odlučněn, než v Oct2 a komfort interiéru i podvozku je úplně jiná "liga", než v Oct II