Alkantpan napísal:
kuliboni napísal:
Dobrý deň chcem sa opýtať koľko a aký olej mam použiť do oktavie 1,9 tdi 81kw r.v 2000 160 000kmpodľa nalepky je tam castrol 5w40,neviem či to je olejom ale motor sa mi zda dosť hlučnýdík za radu s pozdravom Peter
Zdravím, základem je norma 505.00 nebo po novu 507.00 (specifikace prodloužené výměny). Jakýmkoliv olejem s touto normou motoru vyhovíte podle předpisu výrobce. Klidně kupte i olej pro prodlouženou výměnu, když měníte po 15 ti tisících kilometrech, tak je to jedno. Dnes už jsou klasické oleje i oleje pro prodlouženou výměnu cenově skoro stejné. Kupte pětilitrové balení, zhruba 4,5 litru do motoru nalejete a půl litr vám zůstane na dolití. Já do stejného motoru leji Mobil 1 ESP 5W-30 s normou VW 507.00, slušný olej za rozumnou cenu do 200Kč za litr. Ale jak jsem psal, klidně i jinou značku při zachování výše uvedené normy. Hlučnost tohoto motoru je vlastnost, bohužel, trochu ji zvedne méně kvalitní nafta, zkuste jinou cerpaci stanici.
Potvrzuji, lepší nafta pomuže, nebudu jmenovat nejakou znacku, ale poznáte to, bohužel je to jen kosmetické zlepseni, proste ten motor je hucak. jinak ja liju zde vsemi nenavideny Castrol 5W-30, motor atakuje 250k(skutecnych) a zatim je na tom pomerne dobre, po15k nemenim ani omylem, olej to nezere, ale asi ten interval stejne zkratim.