jirig napísal:
Budu rušit Felici kombi 1.9D se spotřebou 5,4L bionafty na 100km. Jejím nástupcem bych rád Octavii první generace, kdy se cena ojetin pohybuje v poměrně nízkých hladinách. Vozdilo bude denně jezdit do práce 25km jedna cesta, okreska , první třída , rovina i kopečky. Zima dokáže být náročnější, ale ne hory. Vzhledem k malému rozpočtu určitě musím zapomenout na kombík, tzn občas za ní pojede vozík, někdy s motorkou, někdy s něčím lehkým. Na výkonu nebazíruji protože jsem zvyklý na 47kW z felicie, jde předevšim o spotřebu a spolehlivost. Spoustu věcí si dokážu (snad krom rozvodů) udělat (vyměnit) sám (brzdy, oleje, žhavky atd) navíc budu zaměstnán v autoservisu s "lepší" cenou dílů. Jde mi spíš o to , jaký motor zvolit. Favority pro mě jsou 1.6 stokoňová, nebo 1.9Tdi 66kW. Ovšem bojím se turba co se poruch týče. Jel jsem octavií 1.9SDi a zdálo se mi to dostačující. Mnohde zase čtu že jeden z nejelpších motorů pro O1 ke 1.8T.... Co si vybrat a na co zapomenout? Osobně znám (majitele i jsem s ní párkrát jel) O1 1.9TDi 66kW co má najeto 700.000km a pořád klape a je i zachovalá. Velké + by bylo pro TDi , jestli dokáže baštit bionaftu na kterou jezdím už spoustu let bez žádných problémů, ovšem v motorech bez turba 2,5Di transit (1996), 1.8D Lancer (1988), 1.9D Felicia (1996).Díky za nápady a postřehy
Tak v první řadě se musí počítat s tím, že bude docela velkým problémem u \OI v tdi ji sehnat v dobrém stavu - vlastní zkušenost z nedávné doby - nakonec jsem volil stilo kombi JTD. Pokud bude štěstí, pak počítat s investicí do rozvodů, olejů, brzd, případně podvozku. Nicméně zkušenosti s tdi 81 versus 66kW co se týče spolehlivosti, tak já osobně nevidím rozdíl, měl jsem firemní 66ku a doma mám 81ku a spolehlivost je totožná. Je potřeba u tdi dávat pozor na dochlazování turba a pak je to v pohodě. Na firemní jsem měl po 400 tis původní turbo. Jinak kamarád do 81ky a ještě přečipované lil jen bionaftu a nalítal s ní 300 tis než prorazil olejovou vanu a zadřel motor, takže to ten motor taky skousne.Samozřejmě svezení s 1.8t je úplně jiné a je to fakt dobrý motor. Tam už je to spíš o tom co se vám podaří najít za kus, tedy jeho aktuální stav, podle toho bych volil. Jinak šťastnou ruku při výběru.