nepřihlášený uživatel napísal:
Zdravím do redakce, Prosím Vás, potřeboval bych poradit s nákupem auta. Hledám něco z roku 2004-2006, s najetými kilometry do 150000. Roční nájezd by byl tak 15000km - z toho polovina po městě, 2. polovina delší cesty - cca. 4-5x160km/měsíc. Rozpočet je do 150000,- Kč. Nevím, jestli jít spíše do benzínového nebo dieselového motoru...předpokládám ale, že asi spíš diesel. Přemýšlel jsem hlavně o 2 donekonečna omílaných autech - Octavia I,II a Mondeo. U Octavie se mi líbí spotřeba a (asi) větší spolehlivost, kdežto Mondeo má příznivější cenu, ale mám strach právě z TDCi motoru - každý mě od tohoto výběru odrazuje. Jak jsou na tom benzinové motory? Nicméně budu rád i za další typy mimo tyhle dva kousky, přibližně ze stejné kategorie - mám 2 metry a byl bych rad, kdyby se někdo vlezl i za mě
. Dále bych se ještě chtěl zeptat ohledně čipování motorů - je vůbec vhodné přečipovat takhle starší motory? Asi spíš záleží na kdo a kde se čipování provede, že? Máte nějaké tipy? Nejedná se mi ani tak o nějaké masivní zvyšování výkonu, jako spíš o snížení spotřeby. V autech se nijak nevrtám, takže bych byl rád za každou radu. Děkuji, s pozdravem Martin.
Petr-Tipcars: Neřešit stav počitadla km, ale stav; pokud máte 2metry, zkuste se projet Octávií I, to Vás donutí hledat i jinde; o spolehlivosti auta vypovídá zejména použitá technika, nikoli primárně značka; nečipovat, to velký kluci nedělaj, velký kluci si rovnou kupujou tak výkonný auto, jak potřebujou (ještě větší kluci kupujou rovnou auto s výkonem, který chtějí, nikoli potřebují); spotřeba tvoří zlomek nákladů a tudíž je při Vašem nájezdu jedno, jestli auto jezdí za 6 nebo za 7; ve Vašem případě lze náklady rozdělit velice zhruba asi takhle (při koupi za hotové): 20tKč/rok=pokles ceny, 20tKč/rok=vlastní servis (pokud se nepokazí nic zásadního a obecně lze tuto sumu počítat spíš na benzínové auto), gumy atd., 7tKč/rok=pojištění, známka, technická, 35tKč/PHM na 15tkm, nutno ty cifry brát s rezervou, lepší je udělat jak píše David, hodit si pár věcí do tabulky...u Mondea berte buď motor, co má David (on Vám jej skromně nedoporučil, aby nechválil vlastní zboží), nebo aspoň benzínový dvoulitr; jestli se v autech nevrtáte, tak u těchto motorů máte celkem slušnou šanci, že se v nich nebudete muset začít vrtat; nesoustřeďte se na 1-2 značky, projeďte, co se dá, ať těch 150 utratíte co nejsmysluplněji; projeďte i Mazdu 6 v benzínu (nebrat 2.3), Accorda, céčkovou Vectru, vše zkuste nejdřív s benzínovými motory, o kterých se u těchto aut dá dohledat hodně informací i "svépomocí". PS: Octavia a Mondeo nejsou ve stejné kategorii. Hodně štěstí