0
späť

diskuze k tématu: Výměna Škoda 1.4 16V 74kW Kombi za něco jiného, podobného?

kategórie zaradenia témy: poradna, jaké auto koupit, ostatní, automobilky, česká vozidla, typ vozidla, osobní
BezradnaHolka
počet príspevkov2
dátum registrácie21.09.2016
Streda 21.09.2016 22:40, Výměna Škoda 1.4 16V 74kW Kombi za něco jiného, podobného?
Dobrý den,
mám Škodovku Kombi 1.4 16V 74kW, rok výroby 2001, najeto kolem 110.000.
Kupovala jsem ji novou, roky sloužila úžasně. Nechala jsem v ní komplet vyměnit rozvody a starala se o ni jako o vlastní. Jsou k ní dvě sady kol s novými pneumatikami - zimní/letní, jedna jsou lité disky. Nikdy nebyla bouraná, ale je dost obouchaná od nákupních vozíčků apod. Nemá klimatizaci, a poslední dobou občas, jednou do měsíce, z ničeho nic přestane jet. Po půlhodině odpočinku jde zas nastartovat a tváří se, jako by nic. V servisu mi říkají, že je potřeba vyměnit v tom nějakou klapku, že cena opravy je kolem 20 tisíc a že se toho auta mám zbavit. Nabízí mi, že by ode mne to auto koupili za 25.000 Kč.
Bohužel jsem blondýna a bohužel nemám nikoho, kdo by mi byl schopen poradit, co mám přesně dělat.
Sama tomu vůbec nerozumím a když si na internetu čtu o různých hororových příhodách daleko zkušenějších lidí, jsem z toho úplně v ...

Poradíte mi, prosím, co je rozumné udělat?
1) Investovat do té opravy a modlit se, že to auto bude ještě nějakou dobu spolehlivě jezdit?
2) Prodat jim to auto za tu cenu? Není to málo? Jaká cena je podle vás rozumná? Prodat ho jinde? Sama někde na internetu?
3) Koupit si místo toho jiné ojeté? Jaké by bylo podobné (kombi/min.výkon)? Je realistické očekávat, že s doplatkem nějakých 100.000Kč si koupím slušné auto, kterému bude stačit jen běžná údržba?

Vím, že mám hrozně moc otázek, budu vděčná za jakoukoli radu...
Děkuji!
reagovať
Čápatej
počet príspevkov1
Streda 21.09.2016 23:09, Těžko říct
25000 za tohle auto, jestli je jinak bezporuchový je fakt ubohá cena. V servisu by to opravili za 20, 25 by dali tobě, to máš 45 a někde by to střelili minimálně za 70. Bejt tebou, projedu různý servisy a zkusim to někde ukecat na co nejlevnější opravu. Auto bude sloužit ještě hodně dlouho. Mám ho taky, rok 2004, najeto 60 000 v plný pálce s tempomatem, vyhřívanýma sedadlama, jen trochu papká olej, což je ale otázka 150 korun za měsíc. Nic co by se nedalo.

Tim chci říct, jestli je to tutovka, že ta oprava tomu pomůže, šel bych do toho. Když to někde prodáš, tak za tu cenu nic lepšího neseženeš. Tady víš, že jsi se o to auto starala, jasná servisní historie. Za 70 000, kdyby to někdo koupil, tak seženeš auto s vysokym nájezdem, a nevíš jak se o to kdo staral. A rozhodně to nebude pěkná fabie.

Ale třeba se pletu. Další možnost je čekat, koukat po bazarech, online nebo i osobně a hledat auto co by vypadalo ok a bylo v daný cenový relaci, ujistit se že je servisově v pohodě a vzít ho na protiúčet.
reagovať
BezradnaHolka
počet príspevkov2
Streda 21.09.2016 23:24, Děkuji
To zní velmi rozumně, děkuji moc za odpověď.
Já když přijdu do servisu, tak si tam připadám jako Číňan v maďarským obchodě, na kterýho tam mluví laponsky.
Ten technik mi říká, že vlastně vůbec neví, co tomu je, že to může být víc věcí a že riskuju, že i když tu opravu té klapky nechám udělat, že to stejně může zase zlobit.
Takže vyhodím 20 tisíc do větru a můžu se jít klouzat....
Kdyby to byla nějaká blbost - ale tohle je vyloženě život ohrožující, když jedete jedete po silnici 90 a najednou nejedete...... jen ze setrvačnosti...
Vůbec k tomu autu nemám důvěru a bojím se s tím kamkoli jet - i když se ta porucha objevila zatím jen třikrát.
Asi bude nejrozumnější to dát do jiného servisu, že?
reagovať
capslock
počet príspevkov354
dátum registrácie28.07.2007
Štvrtok 22.09.2016 00:06, jiný servis
Motor je jednoduchý a není důvod, aby se v budoucnu zásadně kazil. Je jisté, že příčinou poruchy je klapka? Napsala to diagnostika? Klapka může být jen zanesená - vyčištění v servise stojí pár korun.

Pro představu - novou originální klapku koupíš ve slušném krámu s autodíly za 5500 Kč. Dále třeba EGR stojí 2000, čidlo teploty 150 Kč, lambda 1000 Kč, zapalovací cívka 500 - to jsem vyjmenoval snad všechno, co by se na tomto jednoduchém motoru mohlo pokazit. Uvedené díly by měl umět vyměnit téměř kdokoliv v řádu desítek minut.

Zkusil bych férovější servis (a nech si vypsat seznam chyb z diagnostiky).
reagovať
David V
počet príspevkov2067
dátum registrácie16.05.2007
Štvrtok 22.09.2016 08:27, RE: Děkuji
BezradnaHolka napísal:
To zní velmi rozumně, děkuji moc za odpověď.Já když přijdu do servisu, tak si tam připadám jako Číňan v maďarským obchodě, na kterýho tam mluví laponsky. Ten technik mi říká, že vlastně vůbec neví, co tomu je, že to může být víc věcí a že riskuju, že i když tu opravu té klapky nechám udělat, že to stejně může zase zlobit.Takže vyhodím 20 tisíc do větru a můžu se jít klouzat....Kdyby to byla nějaká blbost - ale tohle je vyloženě život ohrožující, když jedete jedete po silnici 90 a najednou nejedete...... jen ze setrvačnosti... Vůbec k tomu autu nemám důvěru a bojím se s tím kamkoli jet - i když se ta porucha objevila zatím jen třikrát.Asi bude nejrozumnější to dát do jiného servisu, že?

Za 20 tisíc je na Fábii generálka motoru. Dám ruku do ohně za to, že je to pokus o malou domů ze strany servisu. Pokud auto přestane jet a pak stačí počkat, tak to bude něco citlivé na teplotu, což samozřejmě může být mnoho věcí. Já měl podobný problém kdysi na autě a byl to špatný kontakt k čidlu teploty motoru. Pokud se to ještě stane, doporučuju zvednout kapotu a začít různě hýbat s dráty a občas se pokusit nastartovat. Klapka jako taková je nesmysl, na mechanické části se nemá co porouchat, maximálně se zanese. Může se porouchat TPS (snímač polohy klapky) a ten stojí tak tisícovku.
Mohly být špatný zapalovací modul a může reagovat na vlhkost, ale to se dá také zjistit. Doporučuji najít jiný servis. Fabia je bytelné odolné auto ještě se zemědělskou technikou. Motor je jednoduchý, díly dostupné. Nevěřím, že tam některý opotřebitelný díl stojí 20 tisíc...
reagovať
rejdic.25
počet príspevkov109
dátum registrácie20.08.2013
Štvrtok 22.09.2016 10:16, podobná závada
Podobnou závadu jsem měl taky.Občas auto chcíplo a nastartovat šlo až po cca 15-20 minutách.Po několika návštěvách v servisu objevili problém v napájení palivového čerpadla.Co tam tenkrát vyměnili už si nepamatuju,bylo to před 10lety.Možná to bylo nějaký relé.
reagovať
BobanHTP
počet príspevkov2404
dátum registrácie19.08.2015
Štvrtok 22.09.2016 11:04, RE: Výměna Škoda 1.4 16V 74kW Kombi za něco jiného, podobného?
BezradnaHolka napísal:
Dobrý den,mám Škodovku Kombi 1.4 16V 74kW, rok výroby 2001, najeto kolem 110.000.Kupovala jsem ji novou, roky sloužila úžasně. Nechala jsem v ní komplet vyměnit rozvody a starala se o ni jako o vlastní. Jsou k ní dvě sady kol s novými pneumatikami - zimní/letní, jedna jsou lité disky. Nikdy nebyla bouraná, ale je dost obouchaná od nákupních vozíčků apod. Nemá klimatizaci, a poslední dobou občas, jednou do měsíce, z ničeho nic přestane jet. Po půlhodině odpočinku jde zas nastartovat a tváří se, jako by nic. V servisu mi říkají, že je potřeba vyměnit v tom nějakou klapku, že cena opravy je kolem 20 tisíc a že se toho auta mám zbavit. Nabízí mi, že by ode mne to auto koupili za 25.000 Kč. Bohužel jsem blondýna a bohužel nemám nikoho, kdo by mi byl schopen poradit, co mám přesně dělat.Sama tomu vůbec nerozumím a když si na internetu čtu o různých hororových příhodách daleko zkušenějších lidí, jsem z toho úplně v ...Poradíte mi, prosím, co je rozumné udělat?1) Investovat do té opravy a modlit se, že to auto bude ještě nějakou dobu spolehlivě jezdit?2) Prodat jim to auto za tu cenu? Není to málo? Jaká cena je podle vás rozumná? Prodat ho jinde? Sama někde na internetu?3) Koupit si místo toho jiné ojeté? Jaké by bylo podobné (kombi/min.výkon)? Je realistické očekávat, že s doplatkem nějakých 100.000Kč si koupím slušné auto, kterému bude stačit jen běžná údržba?Vím, že mám hrozně moc otázek, budu vděčná za jakoukoli radu...Děkuji!

Dobrý den, jenom to na Vás zkoušejí. Nebude to tak drahá a fatální oprava, jak se Vám snaží nabulíkovat. Poptejte se známých, jestli nemají slušného automechanika, nebo rovnou na foru od škodovky, kde Vám také lidé ochotně poradí dobrý autoservis...
reagovať
Citroenak
počet príspevkov727
dátum registrácie13.04.2012
Štvrtok 22.09.2016 11:23, Elektroservis
Taktiez by som isiel do dalsieho servisu, najlepsie takeho, ktory sa zameriava na elektriku. Poriadna diagnostika, popripade pozriet kostry. Oprava za 20 000 sa na fabii neriesi. Keby aj odisiel cely motor, kolko bude stat na vrakaci? Nepoznam jeho cenu, ale bude to max do 10 000. Ten servis, tam je myslim jasne, o co sa jedna. Asi sa niekomu vase auto pacilo. Musite to teda brat tak, ze este aj servisaci chcu vase auto, takze je asi v dobrom stave. Vzdy je ale dobre si dat chybu potvrdit aj niekym dalsim, aj preto by som sa pozrel po inom autoservise. Zijeme totiz v takej casti sveta, kde ak predajca zisti, ze s tym clovek nic nevie robit, tak asi tak v 90% pripadov sa nedoplati. A to neplati len o autach..
PS: A uz len kvoli tomuto by som skusil poprosit nejakeho kamarata muzskeho rodu, aby tam isiel so mnou. Moze to usetrit vela nervou a penazi. (Ak by aj nic o autach nevedel, stacilo by, ak sa kazde 2 minuty pozrie na motor, pohybe s nejakym kablom alebo hadicou a nahlas zretelne zopakuje: EGR ventil, klapka, alebo termostat. To by mohlo vyvolat dojem, ze sa v tom rozumie, a vystrasit nepoctivych servisakov. Ale pozor, nech sa nedotkne horucich casti motora.)
PS2: Dalsia moznost je si problem pred tym nastudovat na prislusnych forach. To sa napr. mne kedysi velmi oplatilo. Je totiz rozdiel, ked clovek pride do servisu a povie: 'moje auto sa obcas len tak bez priciny vypne, opravte to prosim' (= pre servisaka znamena, ze sa ide menit polka veci v aute a zacne sa tym najmenej pravdepodobnym, spoznate podla slabeho naznaku lisiackeho usmevu na jeho tvari), alebo po precitani fora, kde sa pise ako sa da zistit ktora zavada, pridem do servisu a detailne im popisem, ako sa to deje, pri akych otackach, ci je plyn na podlahe, ci predtym motor necukal, ci sa predtym nieco nerozsvietilo a dokonca im aj navrhnem, na co by sa mohli pozriet ako prve. Niektory sice zahundru, ze zasa dalsi mudri clovek z internetu, ale musim povedat, ze mnohokrat som im dokonca vysvetloval, kde co maju hladat na citroene :)
reagovať
tipl
počet príspevkov36
dátum registrácie25.04.2016
Štvrtok 22.09.2016 19:42, fabia
Podle serveru se ŠKODA-díly, tak nejdražší klapka na Vaše auto tak max. 3 500 Kč. Nevím kde vzali těch 25 tisíc....

A už jen tím, že za cenu opravy ho od vás chtějí koupit, tak je to z jejich strany jasná zlodějina !!

Jinak pokud te Fabii není nic jiného (třeba masivní koroze) tak bych si ji nechal.

Když už zvažujete o jiném autě, tak záleží kolik do toho chcete investovat....a kolikrát může být v horším stavu než to vaše
reagovať
Ondra007
počet príspevkov13
dátum registrácie22.09.2016
Štvrtok 22.09.2016 20:01, Mechanik
Určitě si to nechat opravit .. není to tak složitý motor, aby byla oprava likvidačně drahá .. Odkud jste? .. v Praze znám jednoho velice slušného a férového mechanika .. i nějaké další po Čechách ..
reagovať
Martin09
počet príspevkov1
dátum registrácie22.09.2016
Štvrtok 22.09.2016 21:24, iný mechanik- možno triviálna závada
Mal som takú istú závadu, ale na inom type auta. Robilo to len občas, v servisoch nič nenašli. Nakoniec to bola triviálna závada, vyčistil a premazal som ukostrenie v motorovom priestore, odvtedy to nerobilo. Pravdepodobne vidia , že sa v tom nevyznáte tak Vás chcú skasírovať (klasický scenár).
1.Nájdite niekoho kto Vám s tým pomože, pripadne solidnejšieho mechanika.
2.Zatial nepredávať, pokial sa nevylúči/ nepotvrdí nerentabilná investícia
3.Ked sa v autách nevyznáte, skutočne nikdy nekupovat´ojetinu sama
reagovať

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všetky práva vyhradené.