Dobrý den. Na příští rok plánujeme rodinu a tím pádem i pořízení vhodného auta. Nyní mám Fiat Punto II 1.2 16V. Jezdí dobře, ovšem jako rodinné auto bude velikostně nedostačující. Ročně najedu cca 12-13000 km, takže se přikláním k benzínovému motoru a pro 3 lidi (nějaký ten čas asi i pro kočárek) bude asi nejlepší volba karoserie combi. Cena ideálně do 130000,- Kč
Po pročtení různých článků, recenzí a po prohlížení inzerátů kvůli přehledu za jeké ceny se dají které vozy koupit, mě ve výběru zůstal Ford Focus combi II 1.6 16V, a Škoda Fabia combi 1.4 16V. Vím že Focus je o třídu výše, že má o cca 100l větší zavazadlový prostor, i to že už se tyto vozy porovnávaly (ovšem našel jsem srovnání fabie jen s 1.generací focuse), ale já mám přesto několik nesrovnalostí, na které bych se rád zeptal. Nejde mi o to jestli budu mít vůz o třídu výše nebo ne, chtěl bych od něj hlavně spolehlivost,obstojné jízdní vlastnosti a odpovídající dynamiku motoru. Většinou s ním budeme jezdit po okreskách, občas po městě a taky jej budu využívat na výlety za rybařením (50-80km), občas nějaká dálnice, či dovolená v ČR nebo SR.
Co se týče Focuse, musím říct, že na pohled je atraktivnější a to zvláště uvnitř. Narazil jsem ovšem na rozporuplné informace o jeho převodech. Často jsem četl, že 2.generace (kvůli vyšší hmotnosti vozu) je má oproti té první zkrácené a že při 130km/h na \"pětku\" točí snad 4000 otáček, což není příznivé ke spotřebě. To moje Punto by v těchto otáčkách jelo cca 145km/h. Pak jsem zase narazil na informace, že zkrácené převody má pouze verze TREND a nakonec jsem našel i názory, že tomu tak není, že převody jsou zhruba stejně dlouhé jako u 1. generace. Jak je to tedy doopravdy? Dále jsme četl, že Fordy rezaví a že u Focuse často praskají žárovky.
Když vezmu Fabii a jejích 59 kw, co má i moje Punto s nižším obsahem (1.2), ovšem fabie je těžší, mám trošku pochyby o tom, \"jak to pojede\", jestli to nebude na takové auto málo. Zvlášť, když v něm pojedou 3 lidi+nějaký náklad. Vím, že s takovým motorem se nedají čekat zázraky,ovšem pokud by těžší Fabia s 59kw jezdila stejně dynamicky jako lehčí Punto, neměl bych strach
Co se týče spotřeby, tak mezi Focusem a Fabií není žádný zásadní rozdíl (alespoň podle tabulek), ale jak je to se spolehlivostí a servisnímy náklady? Od kterého z nich se dá čekat větší spolehlivost a od kterého levnější servis a díly?
Fabii bych chtěl nejlépe z posledního roku výroby - tzn.2007. s nájezdem ideálně do 80000km. Podle inzerátů se dá pořídit kolem 110-120 tis.
Pokukoval jsem i po Fabii druhé generace, ale moc mě nezaulaja. Prý je z ní horší výhled a motor má vyšší spotřebu, než by se u obsahu 1.4 dalo čekat. O motoru 1.6 jsem toho moc nenašel...
Focuse bych rád ne staršího než z roku 2005, nebo 2006 s nájezdem také do 80-90 tis, což se kolem 130tis. sehnat dá.
Nic dašlího k porovnání už mě asi nenapadá, ale pokud vás napadne ještě něco, budu jen rád. Co vidíte jako hlavní plusy a mínusy obou modelů? Které z těchto aut by jste mi více doporučili?
Děkuji, Radek Č.