Nováček napísal:
Dobrý den, chtěl bych poradit zda jít do Focuse II 1.6 benzín nebo Fabii II 1,4 benzín oba v hatchbacku.Jaké máte zkušenosti s těmito vozy?
Ahoj, obě auta znám, mám v nich najeto nejméně 50tis. km
Prakticky ve všem je lepší Ford Focus II 1.6, možná ve spotřebě je žíznivější ale to je tak vše. Fábie dává smysl jen na městský provoz, jinak podvozek, motor, místo na šířku, ale i spolehlivost je horší, než u Focusu, zejména pak facelift od 2009 je opravdu podařeným Fordem.
Dalším bonusem je výbava, Focus seženeš za dobrou cenu s ESP, 6xaribag atd, což se Ti u Fábie II skoro nepodaří, počítej jen ABS, 4xaibag a většinou mech. klimatizace a vzadu bubnové brzdy. Vůbec brzdy má Focus o řád lepší.
Focus je o cca 14cm širší, ještě větší rozdíl je v rozvoru, takže na dálnici, na sněhu, ale i mokru je jízda klidná a bezpečnější, rovněž silný boční vítr, který Fábii na dálnici doslova vybočuje z dráhy, cítíš ve Focusu jen částečně atd.
Fábie také trpí poddimenzovanou přední nápravdou, takže můžeš již po 120tis. km měnit čepy atd., u Focusu je to pravý opak, náprava je velmi odolná a spolehlivá. U Fábie časem odchází kabely co vedou do předních dveří, musí se časem vyměnit...
Za mě tedy jednoznačně Focus II, nejlépe facelift se spolehlivým ben. motorem 1.6 Duratec
Abych nezapoměl, Focus HB má mnohem větší kuft než Fábie HB, v pohodě se mi tam vleze složený velký kočárek + hračky a jídlo