Dovolím si přispět svou zkušeností majitele.
Mám Megana Grandtour 1,6 dCi, r.v. 2013, najeto 113t km, koupeno nové v ČR. Shodou okolností se ho chystám i prodat (proto jsem se po dlouhé době přihlásil na TipCars), ale neberte můj příspěvek jako inzerát, leda by někdo fakt chtěl
Když tak ho dám na protiúčet. Každopádně se mi s ním bude loučit těžce, až se slzou v oku
V první řadě souhlasím s autorem článku, že motoricky je 1,6 dCi znatelně lepší motor. Má 320 Nm a je to znát, dynamicky spíše odpovídá 2,0 TDI, který má stejný krouťák i podobný výkon. Třeba Octavia kombi 2,0 TDI 103 kW mi ve stoupání neujede, ani ji nepředjedu. Motory 1,6 TDI, 1,6 HDI jsou konkurencí k 1,5 dCi a prostě o level níže. Sám mám doma 1,6 HDI v Picassu (proto je i kombík Meganu doma zbytečný, místo něj bude hot hatch). Určitě taky je znatelně lepší v kultivovanosti. 1,6 dCi má čtvercovou stavbu a je to znát. Po zahřátí je tichý a velmi ochotně se vytáčí, na diesel až atypicky dobře. Jeho nevýhodou je ale trochu větší turbodíra a nepřílišná ochota pod cca 1400 ot./min, ale tam i rádce řazení doporučí podřadit a když se jej člověk drží, auto je čiperné až až. Spotřebu mám dle spritmonitoruru 5,18 l/100 km
https://www.spritmonitor.de/en/detail/595143.html , nutno však říci, že je v tom minimum města, do práce to mám 30 km a na popojížděčky jsme měli celou dobu Fabku HTP, takže když by se přidalo více města, asi by nějaké deci přibylo. Ale přes 5,5 l/100 km se dostane jen pirát. Tolik jsem neměl ani s boxem na střeše a plným autem k moři na dálnici
Takže motoricky jednoznačně Megane.
Horší je to podle mě s místem vzadu. Mám 183 cm a sedím hodně dole a rozvaleně, za mě si sednu hůře, děti bez problémů. Pro kolena má podle mého odzkoušení Leon o něco malinko více. Pokud ale není zájemce vyloženě dlouhán nebo vzadu ne plánuje vozit dospělé chlapy, tak v pohodě.
Určitě nesouhlasím s kufrem. Autor má nějakou špatnou metodiku, protože má přes 500 l. Navíc je hodně vysoký, na kočárek ideální a má hodně nízkou nakládací hranu, navíc se dá elegantně přehradit výklopnou příčkou na podlaze. Za mě 10 z 10 bodů. Určitě lepší než Picasso a taková nová i30 se nechytá vůbec, tam dát podvozek kočárku byl problém
Interiér je celkově pěkně udělaný, ale občas něco zavrže, to se asi nedá nic dělat. V Leonu nečekám ale o nic lepší výsledek. Co je super je automatická klimatizace, je inteligentní, takže do kzychtu v zimě nepere horký vzduch, ale příjemný aby člověk neuspal, ale teple na nohy a v létě naopak nepere ten studený do kzychtu aby nebyla angína, ale nahoru, prostě super. Slabší je na můj vkus příjem FM rádia, naopak hudebně třeba při hudbě z MP3 super, stejně tak bluetooth funguje na výbornou. Taky slabší jsou ostřikovače, ale dá se to vyřešit ostřikovači z Laguny III. Už jsem to chtěl předělat, ale nakonec to tak nechám.
S podvozkem úplně tak nesouhlasím s autorem, Megane rozhodně není moc komfortní, jak by se od Francouze čekalo. Na 17", které jsou krásné na léto, je to horší, na 16" pohoda. Asi si s Leonem, který má 1,6 TDI nemají co vytýkat. V zatáčkách ale sedí auto velmi schopně. Obě auta mají s těmito motory vlečku, multilink má až dvoulitr.
Spolehlivost... Za 6 let mi v záruce vyměnili startér, protože měl divný zvuk
Ale fungoval. Pak jednou se mi rozsvítila kontrolka stran nějaké klapky ve výfuku, tu vyměnili, ale auto jelo bez problémů, prý byla zaseklá
FAP se nehlásí vůbec. Ale obecně tenhle motor s FAP problémy nemá. U mě nebudou určitě, protože město a popojížděčky s naftou neprovozuji. No a teď mi po 6 letech odešla baterka, což sice je normální životnost, ale přesto jsem čekal lepší, když je dimenzovaná na start-stop a ten poctivě vypínám celou dobu.
Jinak se na autu nemuselo nic měnit, ani brzdy, ale to je asi dáno nižší váhou a tím, že jezdím spíše delší trasy a plynule, ne plyn brzda (ale ne pomalu, spíše dynamicky, neagresivně)
Jinak tankuji viz spritmonitor Eurooil bez biosložky, přidávám poctivě celou dobu VIF a olej měním co 15t km.
Takže za mě je to těžký výběr. Megane ve stejné výbavě a stavu krapet levnější, určitě motor dá více radosti (1,6 TDI je tak na jízdu z bodu A do bodu B, prostě základní motor v nabídce), bude podle mě i spolehlivější než Leon (Megane se ve 3. generaci povedl, nesrovnávat s dvojkou), ale zase Leon je prostě krasavec, má krapet více místa vzadu. Kdyby to nešponoval rozpočet a byl nějaký zachovalý pěkný Leon s 2,0 TDI, tak asi Leon, s 1,6 TDI určitě bych nechtěl, stejně tak Octavii, prostě je to slabé, to raději Megana s 1,6 dCi a být i klidnější stran spolehlivosti.