citácia:
reakce na: Lukvav, 13.12.2019 11:08 (Dobrý den, jsme zatím 4 členná ...)
Ahoj, jako průsečík všech požadavků na auto to vidím na S-MAX, kde jediná jistota je 2.0 TDCi, ono i 2.2 TDCi je dobrý, ale žere a to hodně
Jestliže budeš jezdit i krátké trasy, holt občas se bude muset FAP filtr vypálit uměle, ale pak funguje dál. U Fordu S-MAX a Galaxy už ne vše je levné a tak určitě si dej hav. pojištění. I tak např. odchází zámek pátých dveří a jen on samotný stojí 7000kč
Občas také odejte nějaké čidlo, vše cca 2000-5000kč. To jen aby člověk věděl co ho čeká po 200tis.km
Automat Poweshift funguje zatím dobře i po 200tis.km, ALE měnit olej co 60tis.k v něm!
Jenže jinak S-MAX je právem králem MPV. Dobře jede, nekazí se moc, je dostatečně široký s velkým kufrem. Vůbec celkově jde o držák.
S třemi dětmi bych se přimlouval za 7 míst. verzi, protože stačí, že chceme přibrat švagrovou nebo babičku a je zle... S tím teď bojujeme pořád a tak šetříme na pořádné MPV s 7 sed. jakbysmet
Naštěstí máme hned několik přátel, kteří mají 3,4 i 5 dětí a tak zkušeností jsou.
Děti posuzují auto jinak. Napříkak jak dobře vidí ven. Ono je to fakt na hlavu, když se jede lyžovat do Alp a musíte pět hodin "čumět" do předního sedadla a z tabletu je taky někdy blbě
Proto další kamarád skončil u Berlinga 1.6 HDI, které ho řídit moc nebaví , ale děti jsou nadšené a když posloužil úspěšně jako nouzový nocleh v bouřce v kempu, tak ho prodat prostě nesmí. Pecka je, že se velký kočárek vleze do kufru nesložený, to mi ukazoval, protože jsem nevěřil. Jinak porucha žádná po třech letech a jezdí škola, školka a o víkendu výlety. Spotřeba neuvěřitelných 6l. Dobrou zprávou je, že FAP filtr v případě nouze také stojí pod 15tis.kč.
Další kamarád má Opel Zafiru III 2.0 CDTI v automatu. Cca 150tis.km. Jezdí rovněž pravidelně Alpy a jinak denně rozvoz škola a školka. Zatím odešlo jen něco v chlazení, oprava pár tisíc. Jinak jde o velmi příjmné MPV, které má i 7 místnou verzi(pro menší vzrůst) a dle mého komfortnější naladění podvozku než S-MAX. Druhý kamarád těsně po záruce musel měnit celou aut. převodovku u pratický stejného vozu, takže nevím co si myslet.
Já mám rád Renault GrandScenic, jenže není tak široký jako S-MAX. Takže tři větší dětské sedačky se musí narvat do druhé řady násilím. Nevím no
Je i 7 místná verze a nejlepší motor je obyčejný 1.5 Dci, který má přímo jeden vstřik do FAP filtru, což je daleko lepší pro jeho životnost.
Pak máme sousedku o pár domů a ta je spokojená s VW Touranem 2.0 TDI s man. převodovkou. Zatím se nic nekazí, ale diesel na krátké trasy bude holt oříšek vždycky, snad pomůžou víkendové výlety. Za mě je příjemný i benzín 1.4 TSI zejména pro svou kultivovanost. Jenže jde o přímý vstřik a tak stejně bych doporučoval dávát aditivum do paliva(stačí český VIF). Motor 1.6 TDI je kontraverzní, někomu vydrží hodně, někomu ne a tak bych se mu vyhnul raději
Snad jsem nějak pomohl. Alhambru a Galaxy nemá nikdo v mém okolí, pro mě to jsou zbytečně velké krabice, pokud se musím "motat" cestou do školky a školy, na kroužky, besídky atd atd