David V napísal:
Dlouhé kilometrové intervaly mezi výměnami jsou poslední dobou velmi obvyklé, nicméně bych to nebral jako dogma. Řekl bych, že pro tak dlouhé použití jednoho oleje platí několik podmínek:
a) není to první výměna oleje (já, pokud bych měl nově koupené auto, tak první výměnu oleje provedu někde kolem 7-10 tisíc, podle způsobu provozování)
b) 30 000 se najede v jednom roce (pokud bych najel ročně 15 tisíc, měnil bych po roce)
c) těch 30 tisíc se nenajezdí poskakováním po městě, ale na dlouhých trasách
Souhlas, proto jsem psal o "běžném" používání auta. Město, prašné prostředí, používání auta jako taxi, autoškola, atd. na všechny podobné případy výrobce dle manuálu pamatoval a zkrátil servisní interval na polovinu.
Časově bych to tak kriticky neviděl - všichni výrobci mají ten interval nastaven, kromě kilometrů, časovým limitem dvou let.
Ono stačí si přečíst manuál, což málokdo dělá - vždyť franta z hospody to ví lépe než nějaký inženýr automobilky, vždyť celý život jezdí traktorem v JZD - a uživatel zjistí, že dodržováním servisu kryje sám sebe, pro případný spor s automobilkou, stejně jako automobilka kryje sama sebe různými výše zmíněnými omezeními v užívání vozu.
Nějak mi uniká smysl snahy vymýšlet už vymyšlené a předepsamé, ještě to pochopím u průšvihů typu motor HTP ale jinak ....