Stejně jsem uvažoval před 2 lety, když jsem chtěl dát první auto dceři. Po dvou letech musím říct, že moje volba byla správná. KOnkretně šlo o tento model:
http://www.tipcars.com/#renault-clio/12-klima-pravservis-km100-6332134.html
jen v provedení 3dv. Auto jezdí za 5,5/100 a mimo to, kdy mi kuna překousala kabelový svazek o čidla teploty nasávaného vzduchu, nebyl žádná porucha. Ani mechanikcá, ani elektrická. Co vidím jako zásadní výhodu, je to, že auto neláká zloděje, je výborně odolné proti korozi (máme 2005 a přes to, že parkuje venku ajezdí v soli), nikde ani náznak koroze po 9 letech!!!, přední blatníky jous navíc plastové. Co je mínus, tak ne příliš dobrá sedadla, kdo je vyšší, má problém. Dále-chybí možnost nastavit vonat v podélné ose, ale tím negativa končí. Výkon motoru - ano, je to slabá 1,02, ale s tím se auto kupovalo a nemá smysl na toto nadávat, není to chyba, ale vlastnost. V zimě chatá na pohled, daleko lépe než moje dva další japonské vozy s 6x vyšší PC, olej nežer, servis je levný (jedzím do neznačkovéhom servisu na olej a filtry), pneu se nesjíždí, protože to je lehké. Jídzní vlastnost hodnotím jako vynikající, auto na dobrých gumách poskytuje jistotu jak na suché vozovce, ale i na sněhu, paradoxně po přesednutí do Oktácky (se kterou jezdím v práci) je to nebe a dudy, Clio je prostě o kus lepší a jistější. Možná to bude znít lehračně, ale je to prostě tak. Klimatizace je účinná, problém je trochu s mlžením předního okna v zimě, než začně trpasličí motor topit. Otravuje pískání ihned nezapnutách pásů, bohužel nejde to zrušit. Čili před rozjetím se připoutat. Ložiska, čepy, tlumiče - nic jsem neřešil, skutečně nic neklepe, nevrže a nemlátí an podvozku. Za to v interieru si občas něco zachrastí a zavrže,a le to u tohoto auta vůbec nevadí. Jezdím s ním bez stresu, v klidu, když někde někdo "ohleduplný" otře nárazník či dveře na parkovišti u Alberta, jen si zanadávám, ale kdyby mi to někdo udělal na Infiniti, asi bych dostal infartk. prostě pohoda klid, nevadí mi kamení v zimě, kterým silničářský magoři sypou, nevadí mi tuny soli, jsem fakt v klidu. Čím dál tím víc si od dcery Clio půjčujeme s manželkou, dyž jedem někam na běžky nebo do les na houby, vím že ho tam najdu a nekrvácím, když mi kamení mlátí do prahů. Za mě -palec nahoru, opravdu auto do nepohody, bez problému s elektrikou, o které polovina českého nárda trvale žvaní. Abych byl objektivní, ano, jednou se stalo, že LED sloupec, co ukazuje teplotu motoru, zničehož nic spadnul, auto se začalo jakoby dusit, ale po 1-2km se vše vrátilo do normálu a od té dby (1,5 roku) je klid. A ukazatel paliva "fixluje" asi o 10 litrů. To je asi vše na téma "poruchy". Původně jse sháněl Yarise, ale neexistuje za dobrou cenu sehnat Yarise, který nebude buď nahnilý a nebo nebude mít bambilion kilometrů. Navíc nemívají klimu, což Clia ano.
Sorry za překlepy, psáno v běhu
Jo a ještě detail- velmi, ale opravdu velmi kvalitní lak - černá metalíza. Pro srovnání, Mazda 3MPS byla asi o řád horší...