David V napísal:
filip.uricar napísal:
Nevím, jak to autor myslel, ale elektromotory v elektromobilech mají dle mých informací účinnost okolo 90%, k čemuž se spalovací motory ani zdaleka nepřibližují. Navíc, pokud je elektrická energie získaná ze například ze solárních panelů nebo větrné elektrárny, tak není pro její výrobu potřeba žádné fosilní palivo. Nebo že by autor myslel i ekologickou náročnost samotné výroby fotovoltaických článků, baterií v elektromobilu apod.? Potom by musel vzít v úvahu i výrobu benzinu či nafty z ropy...
Ano, ale je otázkou, zda při účinnosti solárních panelů je zemský povrch dostatečně velký na pokrytí požadavků na elektrickou energii. Průměrný tepelný výkon Slunce je cca 1,4 kW/m2 a při účinnosti 15% se bavíme o 200W/m2 takto získané energie. Pokud má elmobil účinnost 90%, tak se bavíme o účinnosti 13,5% "vytěžené" sluneční energie, což je poloviční účinnost spalovacího motoru. Ha?
To je sice pravda, ale pokud pomineme, že se jedná o nefosilní zdroj energie (vynechejme chemické reakce na Slunci nebo nějaké podobné úvahy) a nebudu říkat ekologičtější, protože to by bylo na další diskuzi, tak berme tedy v úvahu, jestli bude vytěženo více ropy z celkových zásob - když to vztáhneme jen na paliva vznikající z ropy - než kolik jí zůstane nevytěženo. To je ekvivalentní k tomu, kolik bude a nebude využito dopadající solární energie na Zemi k pohonu elektromobilů. Nehledě na to, že nějakou potřebuje i příroda ke svému fungování, takže už jen z pudu sebezáchovy ji nelze všechnu využít na elektrickou energii, například pro pohon vozidla, po patřičném odečtení ztrát, odporů, sil působících proti směru pohybu - jak chcete.
Ještě mě napadlo, že všechna získaná ropa se ani nedá využít na výrobu paliv - takže kolik procent z ní se asi tak získá k jejich výrobě? Ha? A že ten zbytek je taky využíván, například na výrobu olejů atd atd? To je, ale solární energie zase například na výrobu kyslíku ;)
Nebudu googlovat konkrétní čísla ani nic počítat. To nechám odborníkům nebo lidem, kteří se tím chtějí zabývat. I když mě to zajímá, tak na takové věci nemám čas. Jen jsem chtěl obhájit a podrobněji vysvětlit mé myšlenky :)
Budu rád, když mi zase odpovíte nějakými protiargumenty, rád se nad tím teoreticky zamyslím. Je zajímavé si přečíst i opačný názor, který vypadá inteligentně a není to jen ten hloupý hospodský kec: ,,Prostě to tak je, mám pravdu, ale neumím si ji obhájit a hotovo".