capslock napísal:
mufik.martin napísal:
Spotreba 6,5-7 se vam zda nizka? Me to na manual, obsah 1,7 a vykon 100ks prijde pomerne dost. Za 6-6,5 jezdim podobne starym autem (2011), ovsem s automatem, obsahem 2,0 a vykonem 120kw a mnohem vyssi hmotnosti, jedna se o C5 kombi. ....
Nic proti HDI, ale tak trošku kecáš. Obě auta mají hmotnost okolo 1600-1700 kg, na spritmonitoru má Optima v automatu průměr 7 litrů, C5 v automatu 7,2.
Spotrebu pocitam pokazdem tankovani manualne, protože palubak mi keca presne o 0,5l. Takze dle dotankovani mam v zime 6,5 a ted když je teplo tak mam rovnych 6l. Tankuji stále u jedne identicke pumpy Benzina a beru zakladni Effecta diesel. Jestli vazi Optima podobne jako C5 tak to je spise minus, protože podel me je C5 zbytecne obtloustla a tezka. Kazdopadne jsem jen reagoval na vetu redaktora, kde v sedanu, manualu, 1,7 obsahu a 100kw chvali spotřebu 6-6,5. C5 je priserne citliva na město, tedy jakekoliv zastaveni, tam se na spotrebe obrovsky projevi jak vaha auta tak automat. Ale pokud někdo u Optimy uda takovou spotřebu a chvali ji za to, tak bych cekal, ze to bude tedy něco lepšího nežli prumer, ale jak je videt, tak ta spotřeba na dany obsah, razeni a sedan, který je lehci jak kombi mi prijde prumerna, nebo i lehce nadprumerna vzhledem k vykonu a obsahu. Priznavam, ze netusim kolik konkretne vazi C5 a kolik Optima. Jen vim, ze u C5 si všichni na vahu ztezuji a na aute je ta vaha opravdu citit při rozjezdu. Jinak tuto průměrnou spotřebu, kterou jsem uvedl 6,5 zima a 6,0 leto mam za posledních 15 tis km. A i kdyz na sprintmonitoruje rozdil 0,2 v neprospech C5 tak mi to neprijde vubec spatne vzhlem k rozdilu vykonu a obsahu motoru. Optime by slusel klasicky 2,0 naftak a k tomu jako alternativa ta 1,7CRDI. Kazdopadne ta 1,7CRDI je spise srovnatelna s 1,6HDI, i kdyz vykonove 100kw je pro dany obsah nadstandartni hodnota. HDI z podobneho obsahu udava jen okolo 82kw.