David V napísal:
Mám zkušenost, že některé pneuservisy neznají momentový klíč a mnoho mých kamarádů a kolegů ničím takovým také nedisponuje, takže dotahují takzvaně na bejka, a to potom je zhola nemožné tím sranda klíčem kolo povolit. Takže mnoho lidí teoreticky umí kolo vyměnit, ale prakticky to nedokážou.Třeba já jsem si dovezl auto po výměně brzd z autorizovaného servisu, a když jsem chtěl na podzim přehodit kola, tak jsem žvejkl nástavec hned na prvním šroubu a pak jsem všechny povoloval křížovým klíčem, kdy jsem na něm jednou nohou stál a oběma rukama jej tahal a ještě si ho podložil cihlou, abych neožvýkal matku a zopakoval jsem si některá zapadlá slovíčka a jejich kombinace ve větách.Na silnici bych zcela jistě volal asistenci, protože bych buď zničil klíč nebo bych je nepovolil.Já používám momenťák. Někdo se může ušklíbnout, ale:1.) nedeformuji ani disk ani náboj2.) kdykoliv kolo povolím (těch 80-100 Nm dle disků není tak moc)3.) povolím i pojistnou matici, aniž bych se bál, že se zdeformuje/ukroutí/ulomíJinak rozhovor nehodlám komentovat. Dotyčnou dámu ani neznám, ale pochopil jsem, že jediný hmatatelný úspěch byl v soutěži miss.
Asi se ušklíbneš, když napíšu, že stejně můžeš mít problém, protože se kolo "samo dotáhne". Funguje to stejně jako na flexce, dotáhneš lehce, povolit bývá problém...
Viz následující příklad - před pár lety v zimě jsem na dálnici s dodávkou prorazil pneumatiku na zadním kole, zjistil jsem to hned. Možná řešení:
1) zastavit, vzít si vestu, dát trojúhelník a riskovat smetení nějakým kamiónem, jehož řidič spí/kouká na DVD/čte knížku
2) dojet cca 2 km na nejbližší pumpu a tam to v klidu vyměnit s vědomím, že je guma v háji.
Zvolil jsem (docela hustě chumelilo) logicky možnost 2 a dojel na pumpu, což se záhy ukázalo jako strašně prozíravý. Originální klíč z povinné výbavy vozu jsem vožvejkal a ještě k tomu ohnul, takže nastala nutnost koupě "kříže", který za asistence trubky všech 5 šroubů povolil. Byly utažený jako kráva, přestože je kamarád z pneuservisu pár měsíců předtím utahoval s předepsaným momentem... Takže asi tak