nepřihlášený uživatel napísal:
Dobry den, uvazujem medzi 2 automobilmi Accord a Mondeo. Kazdy den jazdim praca-dom cpolu cca 40 km, kazdy vikend +150 km, takze cca 18,000km rocne. Oplati sa mi viac diesel 2.2 ictdi alebo 2.4 benzin (pripadne 2.0) v honde? Alebo mondeo? Ktore auto je spolahlivejsie a ktore ma lepsie jazdne vlastnosti. Kamarat ma C5 a je velmi spokojny a tlaci mi ju tiez :) Co poviete?
Myslím, že to bude otázka nabídky, peněz a požadavků na karosářské provedení.
Honda bude dražší, motor 2.4 se těžce shání. Co se týče chrochty, já jsem v ojetinách dost proti a u Hondy je DPF lahůdka, pokud jej člověk "neobejde".
Mondeo bude mít určitě nabídku mnohem širší. Duratecy HE jsou spolehlivé a říká se, že jsou spolehlivé i TDCi po faceliftu 2003. Na to já řeknu, přečtěte si pár posledních příspěvků na fórech ohledně TDCi...a pak se rozhodněte.
Já se kdysi po Hondě díval taky, ale pro moje použití měla 2 vady. 2.4 není šestiválec a karoserie sedan méně praktická pro vkládání kočárku a kombi nepreferuji.
C5 je alternativou a v nedávné minulosti se tady o ní psalo, stačí pohledat.
Diesel se vyplatí jen, pokud se na něm nic nepokazí, protože prakticky všechno kolem motoru je drahé, takže když vezmu jeho reálnou úsporu 70 hal/km, tak za rok 12,6 tKč a srovnám s průměrnými cenami oprav, které u nafty mohou hrozit:
- čerpadlo +/- 30 tisíc
- vstřky +/- 20 tKč repas ; +/- 35 tKč nové
- turbobmychadlo od 25 tKč (repas levnější)
- 2-hm. setrvačník se spojkou od 25 tKč
- DPF (by-passování nebo odstranění = hnus ; Mondeo +/- 10 tKč, Accord +/- nová ojetina v benzínu)
Pravděpodonost poruchy výše uvedených komponent roste se stářím a najetými km, ted se snižující se cenou ojetiny.
Přeji ničím nerušené rozhodování.