PV napísal:
Na nové auto tolik závad, to bych ho vrátil. Mondeo podle mích zkušeností je pohodlné a prostorné. Známý má problém se spotřebou oleje, 1l na 1000 km. Fordi všeobecně žerou dost benzínu a 9,5 l. na motor 1,8 je hodně. Nedávno však někdo psal recenzi na Scorpio a úváděl spotřebu u 2,0 DOHC na 7 l. Zajímavý je poslední model Mondea zejména vynikajícím podvozkem. Má však problém s korozí dveří, což v dnešní době vynikajících povrchových úprav kovů je špatné.
Vysoká spotřeba oleje u motoru 1.8 16V je divná. Já mám tento motor v autě starém 13 let, ročně lajezdím přes 10000 km a olej takřka nedolévám - snad 2 deci za rok. 1litr na 1000 km naznačuje, že je motor vylágrovaný - asi někdy jezdil nedostatečně chlazený. To je věc, na kteoru mě upozorňovali v servise - hlídat si chladící kapalinu, protože ten hliníkový motor při nedostatečném chlazení hrozně trpí.
Vyšší spotřebu jsem psal dále - manuál upozorňuje, že pro nižší spotřebu jsou vhodné nižší otáčky. Já jezdím za méně, než je udávaná spotřeba.
A koroze dveří u jiné recenze - ten člověk to koupil ojeté a nemá jistotou, že ty dveře nejsou vyměněné. Náhradní díly nemají antikorozní ochranu jako originál výroba (hlavně méně vrstev laku). Moje auto po 13 letech provozu nerezaví v podstatě vůbec (jedno místo u zadní SPZ - byl tam molitan, kde se držela voda), takže nevěřím, že ty rezavějící dveře jsou původní.