superman19 napísal:
Já být vámi, určitě zvolím Škoda Octavia II a to buď Scout nebo obyčejnou. V motorizacích 1.9tdi nebo 2.0tdi. V provedení Scout bude nutné hledat, abyste se vešel do ceny, ale v obyčejné Octavii II to bude v pohodě. Zaprvé jsou dostupné náhradní díly a každý servis si s nimi poradí. Stačí dát pozor na stočené km, vyžádat vůz se servisní knížkou a je to v pohodě. Ford Focus je určitě také zajímavý, ale jen v motorizaci 1.6tdci .. ostatní mají problém s filtrem pevných částic, který 1.6tdci nemá. Další vozy bych úplně vyloučil. Renault a Mazda je pro mě španělská vesnice, ale ani neznám žádného spokojeného řidiče. Audi A4 je určitě super parádička, ale o dost dražší. Každopádně, když Octavia II vyšla, mnoho webových stránek, zaměřených na auta, hodnotilo Škodu Octavii II jako nejlepší vůz pro rodinu jak v prostoru, výkonu tak i spotřebě.
Můžu se zeptat co znamená dostupnost náhradních dílů a proč je to výhodou právě u O II? Za posledních 5 let jsem se nesetkal s tím, že bych na nějaký díl měl čekat, nebo ho nedej bože vůbec nesehnat, a to škodovky neprovozuji. Sehnat díly může být problém u vozidel 20 let a více.
Ad Octavia: V O II už Tdi nejsou tak "nezničitelná" jako dříve, s 1,9 by neměl být problém, ale 2,0 už chce přesně hledat určité typy motorů (bližší info v testu ojeté O II v časopise svět motorů). Co se týče benzínu, nabídka bude velmí malá, takže tady opravdu radši naftu. Sehnat ale slušný kus bude problém, rozhodně bych trval na neprůstřelné servisní historii. Vlastností škodovek na našem trhu je to, že si drží ceny, takže za stejné peníze určitě koupíte horší kus než u jiných značek, ale až budete prodávat, budete mít větší radost.
Ad Focus: Motory 1,6 TDCi netrpí problémy s FAP, ale zato je trápí spousta dalších problémů, já osobně bych se mu vyhl. Ostatní nafty jsou mechanicky odolnější, pokud pochopíte, že FAP jednou za život auta vyměníte, nemusel byste šlápnout úplně vedle. Benzíny v druhé jsou dobré, ale nesnesou se s LPG, takže by tazatel musel zkousnout větší náklady na palivo.
Ad Megáne: Určitě zajímavé vozidlo, mě do oka nepadlo. Měl jsem jednou možnost řídit čtrnáctistovku a vzhledem k velikosti vozidla se dalo čekat že to bude louda, a taky že byl. Určitě půjde sehnat za rozumné peníze, ale co se týče spolehlivosti, nemám info. Ale určitě na tom bude líp, než jak nám to předkládají pověsti a fámy o fr. vozech.
Ad Mazda: O třídu větší vozidlo než předchozí. Skvělé benzíny, spolehlivé auto. Jak je to s naftou opět nevím, nemám zkušenost.
Ad A4: V podstatě to stejné jako pro O II, jen bude pravděpodobně ještě dražší a servis bude také o málo dražší.
Určitě máte dost peněz na to, aby jste koupil auto, které Vám udělá radost a dobře poslouží. Stačí hledat. Určitě se ve všech Vámi vybraných autech nejdříve projeďte a pořádně si je prolezte. Určitě se mrkněte na fóra jednotlivých modelů a projděte si rubriky servis. Občas se na těchto fórech dá narazit na zajímavý kus k prodeji.