Možná opravdu straším zbytečně moc, ale všechno vychází z vlastních zkušeností, není to tak, že bych tady jen kopíroval něco, co jsem si přečetl někde na netu.
Měl jsem v minulosti 3 dieselové auta (Mondeo MK3, předtím Avensis D-4D r.v 2001 a první byla Opel Omega 2.5 TD), dohromady jsem s nima najezdil přes 300 000 km a většina závad, kvůli kterým jsem zůstal stát nebo se mi motor min. přepnul do nouzáku, nějak souvisela s naftou. A těch závad nebylo málo. A často to byly třeba jen prkotiny, např. prasklá přepadová hadička z common-railu ke vstřikovači, oprava do 1000 Kč, ale z Vídně jsem jel až domů (300 km) v nouzáku a nafta mi chcala všude po motoru, spotřeba jak prase a smradu jsem se zbavoval pak ještě několik měsíců. Pak ta samá hadička, ale od čerpadla ke common-railu, stejný příběh, únik nafty, přepínání do nouzáku. Na tom Avensisu se mi pokazila řídicí jednotka vstřikovacího čerpadla, výměna skoro 20 000 Kč. Atd atd. prostě moc elektroniky, moc součástek navíc, zbytečně, kvůli pár litrům ušetřeného paliva ... Člověk si na to asi časem zvykne a už to bere jako samozřejmost, a je to naštěstí částečně i vykompenzováno tím, že pořizovací cena dieselů je většinou opravdu nižší, ale pak koupíte benzín a zjistíte že se dá jezdit desítky a stovky tisíc km bez jediného problému
Souhlasím s vámi, že řadu těch závad si člověk způsobí nebo přinejmenším podpoří sám, ale není tomu tak vždy, některé ty součásti (třeba ty vstřiky nebo dvohmota) mají nějakou svoji životnost a jednou prostě odejdou.
Před měsícem jsem si koupil VW Transporter 1.9 TDi (takže jsem zase zpátky u nafty! doprd...e
musím teď vypadat jako blbec, po tom všem co jsem napsal - bohužel u "náklaďáku" to nešlo jinak), a po ujetí cca 3000 km se mi rozsvítila žlutá kontrolka "engine check". Byla to naštěstí jen žhavicí cívka, výměna 300 Kč i s prací, ale pro mě je to jasné znamení - "vítej zpět v naftovém pekle, chyběl jsi nám". V servise, kam jezdím už přes 10 let, se klukům na tváři rozzářili úsměvy a úplně jsem viděl, jak si v duchu mnou ruce, když viděli co jsem si pořídil